Сайт за обяви алармира за фишинг

Сайт за обяви алармира за фишинг

Платформата не предлага онлайн разплащания и транзакции, припомнят от портала

Голяма платформа за обяви алармира за увеличаване на опитите за фишинг, съобщиха от сайта. От там предупреждават, че пандемията значително увеличила броя покупко-продажбите през интерент и от това се опитват да се възползват мошениците.

Измамни имейли изпълват пощенските кутии всеки ден, търсейки нови жертви, а нападателите непрекъснато работят, за да изглеждат възможно най-достоверни, като премахват граматическите грешки и показват логата на известни компании. В този контекст се препоръчва да се обръща повече внимание на уебсайтове, които изискват банкова информация, предупреждават от сайта. Експертите препоръчват на потребителите да бъдат особено бдителни при различни опити за атаки на банковата им информация и личните им данни.

Явлението се нарича „фишинг“ и е най-честата форма на измама в онлайн среда, която в последните месеци на 2020 бележи ръст и на българския пазар. „Фишинг“ се превежда като „онлайн риболов на данни“, защото включва предоставяне на стръв за получаване на пароли и достъп до лична информация или дори данни от карти, за да се откраднат определени суми. Потребителите биват примамвани и убеждавани да оставят личните си банкови данни.

OLX напомня, че платформата не предлага онлайн разплащания и транзакции през самия сайт. Заплащането на артикулите, продавани от потребители на OLX и доставени чрез куриер, никога не се извършва онлайн, а чрез наложен платеж при получаване и проверка на пратки от куриер. Не се изисква номер на карта или CVV/CVC код, сумата се заплаща в брой или преведена директно в IBAN на банковата сметка на потребителя, след като той приеме поръчката в раздела на сайта за доставки.

Последните, най-чести опити за измами можете да разпознаете по това, че измамниците се опитват да „изнесат“ разговора с продавача извън официалния канал за съобщения в платформата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.