Сайт на гимназист помага при избора на професия

Сайт на гимназист помага при избора на професия

Видеа заменят „деня на отворените врати“ по време на пандемията

Кратки видеа, в които ученици демонстрират и споделят какво изучават в своята специалност, ще помагат на кандидат-гимназистите във Враца да изберат бъдещата си професия. Те са събрани на едно място в сайт, създаден от Иван Иванов – ученик в дуалната паралелка „Приложно програмиране“ в ПТГ “Никола Йонков Вапцаров“. Така в условията на пандемията видеата ще заменят живите посещения в гимназиите и „деня на отворените врати“ в тях.

Сайтът е създаден като част от инициативата  Европейската седмица на професионалните умения 2020 по идея на Регионалния образователен инспекторат във Враца. „От инспектората искаха видеоформат и предложихме да направим сайт, на който човек да се ориентира къде какви специалности има в областта. Те изпратиха писма до училищата какво да подготвят във видеата и след това ги качихме в сайта. Ние помогнахме с техническата реализация и оформянето на детайлите“, обясни Емилиян Кадийски, който е учител в гимназията. Той уточни, че проектът е направен и по линия на дуалното обучение, тъй като Иван кара стаж по специалността си.

За качването на видета първо в Youtube, а после един по един и в сайта, помага и Любомир Каменов – също ученик в 11 клас. „Материалите на училища са добри. Съдържанието е важно, за да бъде успешен сайтът. Младите консумират основно видеосъдържание и ще се привлекат“, коментира още Кадийски.

България се включи в Европейската седмица на професионалните умения с над 740 инициативи. Събитията, които се проведоха основно в електронна среда, бяха организирани от 255 професионални гимназии, 65 средни училища с професионални паралелки, 14 обединени училища, два центъра за специални образователни потребности, едно възпитателно училище и над 420 фирми и представители на местните власти в цялата страна.

Инициативите включваха виртуални разходки при работодатели и в училища, „Дни на отворените врати“, състезания по професии, конференции, конкурси, онлайн презентации, викторини за представяне на специалности, срещи-разговори с представители от бизнеса и открити уроци за представяне на професиите чрез електронни платформи, кръгли маси, форуми, срещи на известни възпитаници на професионални гимназия с настоящи ученици, решаване на казуси, „Среща“ по телефона с учителите по професионална подготовка, ситуационни игри, изложби и много други. В Седмицата на професионалните умения на ученици от V – VII клас и техните родители беше предоставена възможност да се включат в мероприятията и да могат да направят своя ранен професионален избор.

Петото издание на Седмицата се проведе под мотото „Открий своя талант. Своя път. Своя избор“. Темата на тази година е професионалното образование и обучение за зелен и дигитален преход, в съответствие с приоритетите на Комисията за „Европейска зелена сделка“ и „Европа, подготвена за дигиталната епоха“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.