Електронна система за информиране на населението за качеството на атмосферния въздух (КАВ) в реално време ще ни информира колко замърсен въздух дишаме. Това стана ясно от конференция, на която бе представена системата. Тя ще си служи с данни, събирани и обработвани от Националната автоматизирана система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух.

Тя е достъпна на сайта на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) и се появява още в началната страница. “В която и търсачка да напишете “ИАОС” и кликнете на сайта, системата ще излезе”, коментира директорът в “Мониторинг и оценки на околната среда” в ИАОС Валери Серафимов. По думите на директора в “Информационно обслужване и технологии, международно сътрудничество и връзки с обществеността” Росалина Инджиева проектът е направен по българско и европейско законодателство като за гражданите е достъпна публичната чу част.

 Какво включва самият сайт?

 В него може да се намери информация за максимален период от време 10 дни за замърсяването на въздуха по различни показатели - ниво на фини прахови частици, температура, азотен диокис, посока на вятъра, дори степен на слънчева радиация. Може да бъдат избрани както всички, така и само някои от показателите. По подразбиране се появява и информация за последните 24 часа или за последната седмица.

 Новост са почасовите стойности.

"Ако сега е 11:05 ч., можем да видим какво е нивото на фини прахови частици в 11:00 ч.”, даде пример министърът на околната среда и водите Нено Димов. Общо 240 са стойностите, които можем да визуализираме, а данните са налични от 2015 г. насам, допълни Димов. Информацията пък може да бъде свалена в .pdf формат, който може да се използва в документи.

Смолян, Горна Оряховица и Пловдив са градовете с най-голям брой на замърсяванията за първите 3 месеца на тази година. В Пловдив виновник е ж.к. Тракия. След тях се нареждат Монтана и

 София с кв. “Надежда”.

 В другата крайност, където почти няма замърсяване, са Сливен, Добрич, Пирдоп, Бургас, Девня, София с Копитото и Стара Загора.

По думите на Серафимов най-проблемен замърсител за България са фините прахови частици, макар и в района Марица-Изток да има отчетени високи нива на серен двуокис. През 2018 г. нивото на фини прахови частици във Враца е било 227 микрограма на куб. метър, което е 4 пъти над допустимата норма от 50 микрограма. В квартал “Църква” в Перник това ниво е било 238 микрограма, което отново е над 4 пъти над допустимото. По предварителни данни за миналата година обаче се очаква 9 града да излязат от предварителната процедура поради достигнати ниски стойности на замърсяване.

“Така ще имаме цял един регион, а именно Североизточен, който ще излезе от процедурата”, коментира ресорният министър. На въпрос относно контрола на големи предприятия и цехове, Димов коментира, че

 ще се търси отговорност за постигнати резултати.

 Това ще стане чрез новоприетия Закон за чистотата на атмосферния въздух, влязъл в сила в началото на 2019 г. Той не търси постигане на всички норми за година, а постепенно подобрение.

“Ако миналата година сте имали 50 превишения, а тази - 48, това е тенденция към по-добро”, каза още Димов. „Отговорност ще се търси от местната власт и от всички, ангажирани за запазването на чистия въздух”, подчерта екоминистърът.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

До 8 бона глоба за продажба храна с изтекла годност

Некоректните търговци, които продават стоки с изтекъл срок на годност, ще бъдат глобявани. Това реши правителството на последното си заседание, като прие проект на нов Закон за управление на агрохранителната верига.

Страх от проверки затваря млекарници на Женския пазар

Магазини за млечни продукти затварят заради страх от проверки на контролните органи. Това констатира Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) след опит да вземе проби от един от обектите на голяма българска мандра, който се намира на Женския пазар.

А1 ще предлага революционния Motorola razr - първият смартфон със сгъваем дисплей и eSIM на пазара

A1 e единственият телеком в България, който ще предлага Motorola razr. Компанията ще организира предварителни поръчки на устройството през електронния си магазин, които се очаква да започнат в средата на месец февруари.