Електронна система за информиране на населението за качеството на атмосферния въздух (КАВ) в реално време ще ни информира колко замърсен въздух дишаме. Това стана ясно от конференция, на която бе представена системата. Тя ще си служи с данни, събирани и обработвани от Националната автоматизирана система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух.

Тя е достъпна на сайта на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) и се появява още в началната страница. “В която и търсачка да напишете “ИАОС” и кликнете на сайта, системата ще излезе”, коментира директорът в “Мониторинг и оценки на околната среда” в ИАОС Валери Серафимов. По думите на директора в “Информационно обслужване и технологии, международно сътрудничество и връзки с обществеността” Росалина Инджиева проектът е направен по българско и европейско законодателство като за гражданите е достъпна публичната чу част.

 Какво включва самият сайт?

 В него може да се намери информация за максимален период от време 10 дни за замърсяването на въздуха по различни показатели - ниво на фини прахови частици, температура, азотен диокис, посока на вятъра, дори степен на слънчева радиация. Може да бъдат избрани както всички, така и само някои от показателите. По подразбиране се появява и информация за последните 24 часа или за последната седмица.

 Новост са почасовите стойности.

"Ако сега е 11:05 ч., можем да видим какво е нивото на фини прахови частици в 11:00 ч.”, даде пример министърът на околната среда и водите Нено Димов. Общо 240 са стойностите, които можем да визуализираме, а данните са налични от 2015 г. насам, допълни Димов. Информацията пък може да бъде свалена в .pdf формат, който може да се използва в документи.

Смолян, Горна Оряховица и Пловдив са градовете с най-голям брой на замърсяванията за първите 3 месеца на тази година. В Пловдив виновник е ж.к. Тракия. След тях се нареждат Монтана и

 София с кв. “Надежда”.

 В другата крайност, където почти няма замърсяване, са Сливен, Добрич, Пирдоп, Бургас, Девня, София с Копитото и Стара Загора.

По думите на Серафимов най-проблемен замърсител за България са фините прахови частици, макар и в района Марица-Изток да има отчетени високи нива на серен двуокис. През 2018 г. нивото на фини прахови частици във Враца е било 227 микрограма на куб. метър, което е 4 пъти над допустимата норма от 50 микрограма. В квартал “Църква” в Перник това ниво е било 238 микрограма, което отново е над 4 пъти над допустимото. По предварителни данни за миналата година обаче се очаква 9 града да излязат от предварителната процедура поради достигнати ниски стойности на замърсяване.

“Така ще имаме цял един регион, а именно Североизточен, който ще излезе от процедурата”, коментира ресорният министър. На въпрос относно контрола на големи предприятия и цехове, Димов коментира, че

 ще се търси отговорност за постигнати резултати.

 Това ще стане чрез новоприетия Закон за чистотата на атмосферния въздух, влязъл в сила в началото на 2019 г. Той не търси постигане на всички норми за година, а постепенно подобрение.

“Ако миналата година сте имали 50 превишения, а тази - 48, това е тенденция към по-добро”, каза още Димов. „Отговорност ще се търси от местната власт и от всички, ангажирани за запазването на чистия въздух”, подчерта екоминистърът.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

А1 със смарт устройства на специални цени в месеца на Black Friday

В месеца на Black Friday А1 стартира кампания с намаления за 14 избрани устройства от висок, среден и нисък клас, която ще продължи до края на ноември. Смартфоните, които потребителите ще имат възможност да закупят с до 50% отстъпка, са Nokia 2.2, A1 Alpha, Samsung Galaxy A30s, Huawei P30 Lite, Samsung Galaxy A70, LG K50s, iPhone 7, Huawei P30 Pro, Samsung Galaxy S10+, iPhone 11 и iPhone 11 Pro. Клиентите на А1 могат да закупят на преференциални цени и 3 смарт часовника – Samsung Galaxy Watch BT 46mm, Samsung Galaxy Watch BT 42mm и Huawei Watch GT.

Всяка шеста бучка сирене с палма

Почти всяка шеста бучка сирене, произведена у нас за първите 9 месеца на годината, е с добавка на хидрогенирани растителни мазнини. Това сочат данни на земеделското министерство. В България 30 фирми официално са декларирали използването в производството си на въпросната добавка. От цеховете им в периода от януари до края на септември са излезли 9265 т такива продукти или средно на производител се падат по 308 т.

Смартфонът HONOR 20 Pro вече е наличен в А1

А1 стартира продажбите на смартфона HONOR 20 Pro. Клиентите на компанията ще имат възможност да закупят смартфона за 35,99 лева на месец или 719,99 лева в брой с абонаментен план A1 One Unlimited 5XL.