Сагата с отстраняването на благоевградския кмет е към края си
3

Сагата с отстраняването на благоевградския кмет е към края си

Сагата с отстраняването на благоевградския кмет е към края си

Административен съд – Благоевград потвърди Решението на Общинската избирателна комисия за предсрочно прекратените пълномощия на кмет на община Благоевград, съобщиха от съда.

С решение от 21.05.2020 г. съдията от Административен съд – Благоевград Ваня Вълкадинова отхвърли жалбата на Румен Томов срещу Решение № 304-МИ/28.04.2020 г. на Общинска избирателна комисия – Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията му на кмет на община Благоевград. За да постанови решението, съдът взе предвид, че повторното произнасяне на ОИК – Благоевград с решението от 28.04.2020 г. е в изпълнение на задължението ѝ да упражни предоставените й от закона правомощия по чл. 42, ал. 3 ЗМСМА, възложено ѝ с влязлото в сила решение по административно дело №1343/2019 г. на Административен съд – Благоевград с указания по тълкуването прилагането на закона. Решението на ОИК – Благоевград от 28.04.2020 г. е постановено съобразно задължителните указания по прилагането на материалния закон за предсрочно прекратяване на кметски пълномощия, чиято задължителност може да бъде отречена единствено при обявяване на приложимия закон за противоконституционен.

Решението на Административен съд – Благоевград може да бъде обжалвано в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховния административен съд. Оттук нататък какво следва? Адвоката на Томов с харизматичното име Кривачка обяви по радио Благоевград, че при всички случаи ще обжалва  решението  пред ВАС, за което висшата инстанция вече веднъж се произнесе. Следва 20-дневен срок, през  който ВАС трябва да се произнесе по жалбата на адвокат Кривачка.

Социалната мрежа избухна с коментари. Благоевградчани изтъкнаха, че хората са се уверили в задкулисието, при което миналата есен БСП извадиха от нищото никому неизвестният „независим“ кандидат Румен Томов в редовните местни избори. Досегашният кмет на Благоевград ще обитава кабинета си още максимум 1 месец. През месец септември се очертават частични кметски избори в Благоевград. Дотогава временно изпълняващ  длъжността кмет ще изпълнява избраният вече от Общинския съвет досегашен заместник Ясен Попвасилев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.