0

Ш афранът освен за комерсиални цели можем да си го отглеждаме в градината, за да ни радва в разгара на есента, когато останалите цветя заспиват. Красивият лилав минзухар внася нотки на нежна аристократичност сред потъналите дръвчета с плътни жълти и червени багри. Освен да му се любуваме можем да си събираме и червените пипалца, да ги изсушим и така ще сме горди собственици на скъпата подправка за ориз с шафран.

Шафранът освен за комерсиални цели можем да си го отглеждаме в градината, за да ни радва в разгара на есента, когато останалите цветя заспиват. Красивият лилав минзухар внася нотки на нежна аристократичност сред потъналите дръвчета с плътни жълти и червени багри. Освен да му се любуваме можем да си събираме и червените пипалца, да ги изсушим и така ще сме горди собственици на скъпата подправка за ориз с шафран.

Август

Август е месецът, в който трябва да засадим луковиците му, ако искаме през октомври да цъфне. Така че началото на септември е последният шанс, ако не - ще се наложи да чакаме следващата година. За тази цел трябва да се снабдим с големи луковици. Много хора си ги поръчват през интернет, но не се колебайте да върнете доставката, ако са ви пратили малки луковички, тъй като те може и да не поникнат. Трябва да се знае, че след това от една луковица могат да се поучат две и повече. Средно една трябва да е минимум 5 гр.


Дренаж

Шафранът не обича глинести почви, затова мястото трябва да бъде добре дренирано и огрявано от слънчевите лъчи през по-голямата част от деня. Също така е необходимо да се окопае поне веднъж преди да садим. Ако почвата не е добре дренирана, ще започнат процеси на гниене на луковичките. Също така той обича плодородни почви. Основното изискване е да не е блатиста!


Разстояние

Добре е луковиците да бъдат засадени на дълбочина около 8 см до 13 см на разстояние 15 см една от друга. Всяка луковичка трябва да бъде поставена в отделна дупка и след това засипана с пръст. Всяка година растението ще се размножава от само себе си. За наторяване може да се използва компост или нарязани листа, които ще дадат на луковичките необходимите хранителни вещества, за да оцелеят през зимата.

Поливане

Шафранът цъфти през есента и тогава е важно да поддържате почвата влажна, но не прекалено наводнена. Ако няма дъжд, трябва да се полива поне веднъж седмично. Влажността се проверява, като на няколко сантиметра под повърхността тя не трябва да е наводнена, но влажна. В зависимост от тези параметри, поливаме.

Саксии

Който иска шафран да му краси балкона, може да си го засади в контейнери или саксии. Най-добре е балконът да е южен.

Каквато и да е формата на саксиите, които ще изберете, задължително е да пробиете на дъното дупки за дренаж.

Отглеждането става също по-лесно в контейнери. Сами можете да си направите такива, като за това трябват само няколко неща, които може да си набавите от специализирания градински център: плътна платнена материя, пластмасови щайги и здраво тиксо, съветва Агрозона.

За да направите един контейнер, първо отрежете платно със съответния размер, който да покрива добре стените на вътрешната част на касетката. Облепете добре с тиксо и ако е необходимо, повторете същото с още едно платно, за да постигнете по-добра плътност на покритието.

Сезон

Торенето може да бъде веднъж на сезон. Ако пролетта е кратка и топла, торенето може да бъде направено в началото на пролетта. Ако пък пролетта е дълга и времето е променливо, добре е да се наторява, след като луковичките цъфнат. Това ще даде възможност на луковичките да натрупат въглехидрати, които ще им помогнат да оцелеят през следващата година.

Снимка Светлана Трифоновска