0

Н ай-благоприятният за лавандулата срок за засаждането й е месец октомври.

Най-благоприятният за лавандулата срок за засаждането й е месец октомври.

За отглеждане на лавандулата трябва да се има предвид, че ще се постигнат добри резултати и на бедни и наклонени терени, но почвата преди това трябва да е дълбоко обработена (30-50 см) и обилно наторена с оборски тор 3-5 т на декар.
Лавандулови резници за отглеждане на разсад се вземат през октомври. Нарязани на 10-12 см дължина се вкореняват в полиетиленови оранжерии. Може да се изкопаят и трапове по подобие на траповете за парници и да се покрият с полиетиленови тунели.
Селекция
В България са създадени, одобрени и районирани сортове Казанлък, Карлово, Хемус, Свежест, Венеция, Арома, Дружба, Севтополис, Юбилейна, Рая и Хебър. Сортовете, които се внедряват и се отглеждат у нас, са селекция на Института по розата в Казанлък. Най- големите производители на лавандула предупреждават, че качеството на маслото зависи много от сортовете, които отглеждат земеделските производители. Доказано най-добри резултати на наш терен дават сортовете, които са селекционирани от Института по розата в Казанлък.


При всички сортове туфите достигат 60-80 см в диаметър и 60-90 см височина. Листата са многогодишни, не окапват през зимата.
Вегетационният период продължава около 243 дни, като започва да цъфти обикновено през втората половина на месец юни и цъфтежът продължава от 22 до 40 дни (но този срок е специфичен за всеки сорт).
Етеричното масло е свободно отложено в лабиалните жлези и жлезисти трихоми – най-много по чашките, малко по горната част на цветоносната дръжка и най-малко по прицветниците.

СОРТ ДОБИВ ЦВЯТ ЕТЕРИЧНО МАСЛО, % РАНДЕМАН ДРУГИ

Хемус 560 кг/дка 1,6 61,2 Раноцъфтящ
Юбилейна 554 кг/дка 1,9 52,8 За сух цвят
Севтополис 625 кг/дка 2,0 49,2 По-късно цъфтящ
Дружба 637 кг/дка 1,9 52,8 Ср. рано цъфтящ
Карлово 690 кг/дка 1,3 76,9 За сух цвят
Хебър 755 кг/дка 2,3 43,5 Ср. рано цъфтящ
Рая 673 кг/дка 2,8 34,7 Ср. рано цъфтящ

От 1 дка цвят пчелите набират 18 кг мед

Лавандулата е известна като етерично маслодайно ароматично растение още от Древността. Тя се използва и в народната медицина, козметиката, ароматерапията и др.
Широкото й приложение сега е заради етеричното масло, което се извлича от цвета. То намира широка употреба в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, шампоани, производство на лавандулова вода, с изразен антисептичен характер в производството на бои и лакове и др.
Лавандуловият цвят е инсектицидно средство, най-вече за борба с дрешния молец. Торбичките с лавандулов цвят изместиха употребата на нафталин за битови нужди.
Лавандулата е ценно медоносно растение. От 1 дка пчелите набират 10– 18 кг мед.
Лавандулата се използва и като подправка. Участва в известната смес от подправки.

В Испания и Португалия има дъх на камфор

Лавандулата намира приложение и като противоерозионна култура, а намалените й изисквания към почвата я правят подходяща за отглеждане на терени, на които не могат да се отглеждат основните полски култури.
Лавандулата произхожда от района на Средиземноморието. Като диворастящо растение тя се среща в Южна Франция, при морските Алпи, Източна Испания, Италия и Северна Африка.
С развитие на парфюмерийната промишленост ареалът на отглеждане се разширява, включвайки Балканските страни, страните на Черноморския басейн, САЩ, Великобритания, Австралия и др.
През 2012 г. България е най-големият производител на лавандула в света, наред с Франция.
Все още обаче най-качествено лавандулово масло се дестилира във Франция и Италия. Маслото, произведено в Испания и Португалия, има влошен аромат, тъй като съдържа камфор. В България най-качественото масло се добива в Задбалканските полета, Добруджа е лидер в производството като обем, но не и като качество.