ИДАТ СЛАНИ: Садим лук, чесън и маруля

ИДАТ СЛАНИ: Садим лук, чесън и маруля

Недоузрелите домати се съхраняват при температура 12 ºС

Опасността от слани идва с настъпването на месец октомври. През месеца трябва навременно да се приключи беритбата на домати, пипер, зелени фасул и др.

Недоузрелите домати да се прибират и се съхраняват в помещения при температура 10-12 ºС, препоръчват от Националната служба за съвети в земеделието.
През втората половина на октомври започва прибирането и на моркови, целина и ряпа.
Важно е прибирането да стане преди почвената повърхност да започне да замръзва, което означава, че може да се извърши и към края на месеца в зависимост от климатичните особености на конкретния район.

Срокове

Грижите по отглеждането на късното зеле, карфиола и праза продължават. През октомври се засаждат лука и чесъна, а към края - марулята, салатата и ранните сортове главесто зеле.
Площите, от които реколта вече е прибрана, трябва да се почистят от растителни остатъци и да се извърши дълбока оран. Преди оранта се извършва есенното торене.
Внасят се органични и минерални торове. Най-добре е количеството на внесените торове (торовата норма) да се определи след агрохимичен анализ на почвата и в съответствие с изискванията на планираната за отглеждане култура. Агрохимичен анализ на почвите се извършва в лицензирани лаборатории.

Защита

През октомври е време за растителнозащитни мерки в полиетиленовите оранжерии.
Високата влажност и постоянната температура в оранжериите благоприятстват развитието на гъби и плесени, както и на някои вредители. Растителнозащитните мероприятия провеждайте след консултация с агроном и след констатиране на наличие
на патогени или вредители. В офисите на всеки областен град към НССЗ стопаните могат да получат квалифицирана помощ от специалист агроном.

Есенниците

Най-важната грижа през октомври е навременната и доброкачествена приключване сеитбата на есенниците - пшеница и ечемик. Благоприятният срок за различните райони на страната трябва да завърши между 10-и и 20-и октомври. Ако по някаква причина
тези срокове бъдат пропуснати, трябва да се има предвид необходимостта от повишаване на посевната норма, за да не се получат редки посеви. Задължително е валиране на засетите площи, мероприятие което често се пропуска и взема своя отрицателен дял върху добива и качеството на посева.

Грозде

В началото на месеца трябва окончателно да приключи гроздобера и да се подготви лозето за есенната дълбока оран. Заедно с оранта се внасят органични и минерални торове. Внасянето на торовете да става след консултация с агроном и извършен агрохимичен анализ на почвата и препоръките за торене.

 

 

Дюлите трябва да започнат да падат сами


Завършва брането и на късните сортове ябълки и круши. Берат се дюли, мушмули и нарове. След беритбата е необходимо да почистете дръвчетата от счупените и заболели клони и мумифицирани плодове. След това може да пристъпите към обработката на почвата. През есента в овощните градини се извършва дълбока оран. Съобразно възрастта на дърветата се извършва торене с органични и минерални торове на база
агрохимичен анализ.

Трябва да се избърза с прибирането на неприбраните плодове. Това ще създаде възможност на дърветата да извлекат своевременно необходимите им вещества от почвата и да се запасят за предстоящата зима. Зимните плодове трябва да узреят добре на дървото. Рано откъснатите плодове се сгърчват в склада, губят сока и вкуса си. В помещението за съхранение плодовете се подреждат върху дървени лавици, касети и щайги, но само в един пласт. Дюлите трябва да останат на дървото, докато почнат да падат сами. Орехите, преди да се приберет на постоянно място, трябва да се изсушат на сянка и в проветриво помещение. Съхраняват се върху сита или на проветриви места в един ред. Лешниците се прибират, щом плодовете им започнат да се отделят от обвивката. Добре е да се съхраняват в умерено влажен пясък, отколкото на въздух. Мушмулите остават на дървото до настъпване на студовете. Мразът ги прави меки, кафяви и вкусни. През октомври при всички дървета протича процес на усилено запасяване с резервни хронителни вещества. Това налага почвата в междуредията на младите овощни насаждения да се обработва дълбоко. В малките градини това се свежда до окопаване около дърветата, което подобрява влагозапазяването на почвата.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.