0

М ного добра идея е да засадите лук между морковите. Това е класически пример за алелопатия в градината за отблъскване на неприятели.

Много добра идея е да засадите лук между морковите. Това е класически пример за алелопатия в градината за отблъскване на неприятели.

Лукът отблъсква морковената муха, докато морковите помагат срещу луковата муха.

Лукът е добра компания също така за доматите, пипера и патладжаните. Той отблъсква техните неприятели, същия ефект има и при други култури като тиквички, тиква и краставици.

Приятели

Лукът има и много други приятели в градината. На първо място това са други представители на същия род като чесъна например. Но помнете, че те лесно могат да се заразят от едни и същи болести и да ги нападнат едни и същи неприятели. Удобството е, че ако на едно и също място отглеждате лук и чесън, можете да правите по-лесно сеитбооборот.

Друга добра компания за лука е семейство Кръстоцветни, към които спадат карфиол, зеле, броколи, кейл. За представителите на това семейство е ползотворно да има лук наблизо, тъй като той ще отблъсне някои техни неприятели. Изключение е ряпата, върху чиито вкус и растеж лукът не влияе добре.

Има четири култури, които не понасят компанията на лука.

Неприятели

На първо място това е грахът.

Грахът може да расте по-слаб, ако има наблизо лук. Грахът също отнема от силата на лука. Смята се, че ако тези две култури растат в близост една до друга, ще спират растежа си взаимно.

Друга неподходяща компания за лука е фасулът. Причините са същите. Нито боб, нито фъстък, нито коя да е бобова култура не трябва да бъде засаждана в близост до лук. Ако искате да постигнете добри резултати – дръжте ги настрана една от друга.

Друга неподходяща компания за лука са аспержите. Лукът може да развали техния вкус.

Четвъртата неподходяща култура е градинският чай. Градинският чай може да спре растежа на лука, затова го дръжте надалеч.