Сачева: Увеличаваме помощта за хората, осигурявани на 8 ч., които са в неплатен отпуск

Сачева: Увеличаваме помощта за хората, осигурявани на 8 ч., които са в неплатен отпуск

От 1-ви януари предлагаме мярката „Запази ме“ да се разшири. По този начин обезщетението от 24 лева на ден ще се увеличи. По нея служителите получават по 24 лв. на ден, ако са осигурени на 8 ч. и са в неплатен отпуск. На практика това е двойният размер на минималното обезщетение за безработица в страната, като представлява малко над 80% от минималната работна заплата. Когато служителите са били осигурявани на договор от 4-часов работен ден, сумите са по 14 лева на ден. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНТ.

До момента подадените заявления за компенсации по „Запази ме“ са 4 019 за 19 576 работници, като почти половината от одобрените за компенсации работят в ресторанти и питейни заведения.  

"Мярката продължава до 31 януари, 60/40 и 80/20 ще продължат до края на март", обясни още Сачева и увери, че има възможност за допълнителни обезщетения.

По думите на социалния министър кандидатствалите за помощта ще я получат през декември. Тези, които сега подадат заявление, ще получат средствата месец по-късно, както е и когато се получават заплати.

„Този, който е бил солидарен към системата, ще получи по-добро обезщетение за разлика от тези, които не са го правили. Друг е въпросът, че има работници, които са се съгласили да бъдат осигурявани на по-малки заплати“, обясни Сачева.

"Социалните помощи са достъпни за всички, които нямат доходи или бедстват. Днес осигурихме 85 милиона лева за патронажна грижа на общините. Когато някой има информация за бедстващ човек, трябва да подаде сигнал до социалните служби", добави министърът.

До момента по мярката са изплатени 615 милиона лева и са запазени 108 000 работни места, а от началото на март запазените работни места надхвърлят 200 000. Ако се наложи да се продължат мерките, ще потърсим възможност за продължаването им, като теглим заем, каза още Сачева. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.