0

П енсиите ще бъдат ежегодно актуализирани, а средната може да достигне 600 лв. в края на евентуален следващ 4-годишен мандат. Това каза пред жители на село Царевец, община Добричка, областният координатор и водач на листата на ГЕРБ-СДС за областта Деница Сачева, съобщиха от партията.

Пенсиите ще бъдат ежегодно актуализирани, а средната може да достигне 600 лв. в края на евентуален следващ 4-годишен мандат. Това каза пред жители на село Царевец, община Добричка, областният координатор и водач на листата на ГЕРБ-СДС за областта Деница Сачева, съобщиха от партията.

По думите й останалите партии правят нереалистични обещания за преизчисление на база доходите от 2018 г.

„Сметките показват, че тогава 1 млн. пенсионери в страната няма да имат увеличение. Освен това, преизчисляването би струвало около 4 млрд. лв. само за първата година и още няколко за следващите. В момента държавата не разполага с такъв ресурс“, подчерта бившият социален министър.

Сачева обясни, че въпреки критиките към добавката от 50 лв. към пенсиите, служебното правителство я удължава. „Тези пари влязоха моментално в потреблението и с тях помогнахме на най-бедните в пандемията да си купят например лекарства. Критикуваха ни и за социално-икономическите мерки, а сега удължават и тях, защото те са единствените разумни“, допълни тя.

На срещата в местното читалище „Просвета“, на която присъстваха още кандидатите за народни представители Красимир Николов и Живко Желязков, бяха обсъдени и предлаганите от ГЕРБ промени в системата на социално подпомагане, и ролята на читалищата в малките населени места. Водачът на листата за Добрич Деница Сачева посочи, че в предизборната програма на партията е заложено изграждане на 760 клубове за обучение по дигитални умения в читалищата и библиотеките, включително в малките населени места. „В тях предвиждаме 1,6 млн. души да преминат курсове да ползват и създават електронни услуги и ресурси“, каза още тя.