Сачева: Социалната система ще издържи натиска до 13 май

Сачева: Социалната система ще издържи натиска до 13 май

В закона за извънредно положение родителите са защитена категория

Системата за социално подпомагане, за обезщетения при безработица, пенсионната система, са системи, които съществуват от години и са готови да издържат на натиска. „Нямам съмнение, че ще направим всичко за да минем заедно през кризата“. Това Заяви Деница Сачева пред Нова.

Актуализацията на държавния бюджет и възможността да се вземе заем в размер на 10 млрд.лв., ще осигури необходимата ликвидност, а това ще даде сигурниост дори и при най-лошия сценарии, който би могъл да обхване стотици хиляди български граждани, увери Сачева.

"Никога не можем да бъдем сигурни в това кой е по-добрият избор, който трябва да направим обаче има един, който е безспорен – животът винаги е най-важен. В това отношение съм сигурна, че решенията, които взимаме, макар и много тежки, сега ще бъдат оценени правилно вбъдеще. За времето, в което беше обявено извънредното положение, досега 31 643-ма души общо са се регистрирали в бюрата по труда, като 17 793-ма от тях са посочили, че са безработни вследствие на съкращения, свързани с коронавируса", съобщи още социалния министър.

До няколко дни ще има решение на БНБ относно възможността кредите да бъдат замразявани, разясни социалния министър.

Относно мярката 60/40, Сачева разясни, че ЕК е готова да дава заеми на държавите, именно в подкрепа на съотношението 60/40, и промяна няма как да има.Само за ден и половина, откакто тази мярка беше обявена, 59 са подадените заявления. Чакаме все още да получим одобрението от Европейската комисия. Вероятно това ще стане до края на тази седмица. Междувременно заявления могат да продължат да се подават и те ще се разглеждат, разясни още Сачева.

В закона за извънредното положение родители, които няма на кого да оставят детето си са защитена категория, те могат да поискат специални условия на работа, както и да работят от вкъщи, винаги могат да използват целия си пълен отпуск, както и помощ от близки и роднини. Ако се наложи да ползват не платен отпуск, пък могат да кандидатстват и за безлихвен кредит до 1500 лева. Социалното министерство е с особена ангажираност към тази група хора, и ще се предвидят допълнителни мерки за тях, увери министър Сачева.

Хората, които са съкратени, заради коронавируса нямат право на безлихвен кредит, защото ползват обезщетение за безработица от бюрата по труда, разясни още социалния министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.