Сачева: Инвестициите в ранното детско развитие са едни от най-ценните

Сачева: Инвестициите в ранното детско развитие са едни от най-ценните

"Ранното детско развитие и качествените грижи за децата подобряват възможността за тяхната реализация и бъдещи перспективи с над 25%. Затова инвестициите в ранното детско развитие са едни от най-ценните за една държава." Това заяви социалният министър Деница Сачева по време на онлайн конференция на тема „Ефективни подходи за подкрепа на ранното детско развитие и междусекторното сътрудничество“, организирана от фондация „Карин дом“.

Тя даде за успешен пример за междусекторно сътрудничество взаимодействието между здравната, образователната и социалната системи, благодарение на което близо 40 000 деца са върнати в клас. По думите й кризата с COVID-19 е създала нови предизвикателства, свързани с това как да се мотивират децата в детските градини, учениците и най-вече родителите им, да продължат образованието си.

Сачева посочи, че Законът за социалните услуги и приетите днес на второ четене в парламента промени балансират и удовлетворяват гледните точки на представителите на всички заинтересовани страни. „Чака ни дълъг път по отношение на постигането на консенсус в обществото за общите ни семейни ценности. Към темата за ранно детско развитие трябва да въвеждаме и темите за културата и комуникациите. Без общи ценности и вярвания по отношение на това какво е полезно за обществото и децата, не бихме имали напредък“, заяви министър Сачева.

Тя подчерта, че трябва да се обърне внимание на повишаването на уменията за сътрудничество между хората, работещи в отделните системи. Един от приоритетите на правителството е именно създаване на Стратегия за човешките ресурси в социалния сектор, както и политики за сътрудничество между институциите. В изказването си министър Сачева акцентира и върху възможността за надграждане на центровете за ранно детско развитие. В момента на територията на страната функционират 62 такива социални услуги.

Във форума, който се провежда в периода 29 юли-1 август, участват български и международни специалисти в областта на социалните услуги, образованието и здравеопазването. Сред участниците са председателят на Държавна агенция за закрила на детето Елеонора Лилова, експерти от Агенцията за социално подпомагане.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.