Сачева: Подкрепяме отлагането на закона за социалните услуги с 6 месеца (Обновена)

Сачева: Подкрепяме отлагането на закона за социалните услуги с 6 месеца (Обновена)

Подкрепяме отлагането на закона за социалните услуги с шест месеца. Това заяви министърката на труда и социалната политика Деница Сачаве в парламента.

Тя бе в парламента за да се срещне с ПГ на БСП зареди отлагането на закона. Сачева каза, че и пред социалистическата партия е заяви, че подкря отлагането. Тя обяви, че това е нужно за да може да бъде намвли напрежението в обществото и да се изчистят недоразуменията. 

Дачев подчерта още веднъж, че темите свързани със деца и семейство не са в този закон и припомни, че те са в Закона за закрила на детето, семейния кодекс, закона за семейните помощи. По думите й закони за социалните услуги е насочен към хората с уврежабдия, бездомни, възрастни, децата, които са преживели насилие и изоставени деца. Държавата и в момента полагала грижи чрез структурите си и общините. Сачева даде статистика от която стана ясно, че 85% от социалните услуги се изпълнявали от общините, а една 15% от тях се изпълнявали от НПО на които министерството не заплаща, а те получавали парите от общините. Тя поясни, че до това се стигало след като самата община е преценила,че няма капацитет и е наела НПО. Сачева каза още, че през последните 2г. почти 1000 деца са били реинтегрирани в техните биологични семейства, а 1300 били децата, които социалните работници са направили така, че да не бъдат изсостванви от семействата им. 

"Истинската социална работа връща децата в семействата, истинската социална работа парви така, че децата да имат семейства", добави тя. 

Министърката даде да се разбере, че това което сме чуваме в общественото проствансво било пропаганда, но увери, че щели да проведат дискусии в цялата страна. 

Сачева каза и, че ще подкрепят и дискусия за семейните политики, ако в НС се инициира такава. Тя отбеляза, че политическия консенсус около закона бил факт, тъй като закона бил приет единодушно, без "против" и "въздържал се". По думите й това, че хората имали страхове очевидно карало депутатите да подкрепят отлагането. 

"Това което ще правим е да полижим усилия да отговорим на всички въпроси и притеснения и да разсем страховете", завърши тя 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова от своя страна заяви, че ще подкрепят отлагането на Закона за социалните услуги и дори обмислят обжалване на текстове от него пред Конституционния съд. На въпрос дали БСП е подкрепил Закона за социалните услуги в зала, Нинова припомни, че по време на гласуването на закона на второ четене ПГ на БСП е била извън парламента.

В програмата на НС е заложено днес да се разгледа на комисия в НС 4 законопроекта, а пък в петък трябва да мине на първо четене. Първият е на Атака за отмяна на целия закон, а пък втория и третия са на ВМРО и Воля за отлагане на закона с 6 месеца. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.