50 лева добавка към пенсиите и през април

50 лева добавка към пенсиите и през април

Пенсионерите ще получат добавка от 50 лева към пенсиите и през април, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на заседанието на социалната комисия в парламента.  

По думите на Сачева добавката е свързана с епидемичната обстановка и ще се дава до момента, до който е нужна. Министърът обаче припомни, че през април 392 000 пенсионери с пенсии от 300,01 лв. до 369 лв. ще получат еднократна добавка от 120 лв. Предстои да се уточни дали тези пенсионери ще получат и добавката от 50 лева.

До 31 януари ще бъдат изплатени всички дължими суми за ноември и декември по мярката "Запази ме ", каза още Сачева. По думите й компенсациите на работниците и служителите се изплащат много интензивно, вече са изплатени 10 милиона лева на 39 хиляди работници и служители. По-голяма част от тях са ресторантьори и от питейни заведения. Общо са кандидатствали над 42 000, на около 3 хиляди е отказана тази компенсация .
Най-често причините са, че не отговорят на условията и на кода за икономическа дейност, каза министър Сачева.
От 1 февруари започва приемът на документи за януари, когато вече компенсацията няма да е 24 лева, а 75 процента от осигурителния доход на работниците и служителите.
Сачева обясни, че забавянето се дължи на това, че се плаща директно на работниците и служителите. В момента са кандидатствали около 8 000 работодатели за 42 000 работници и служители, като ако се е плащало на работодателите, това би означавало да се обработват 8000 документи и трансфери, а сега се обработват 42 000. Често има сбъркани документи, неподадени декларации, сгрешени банкови сметки, обясни Сачева.
Около 35 000 са регистрираните безработни от хотелиерство и ресторантьорство от началото на извънредното положение, каза  Сачева. По думите й протестът е разбираем, защото хората очакват да започнат веднага работа. Според нея причината за големия натиск от страна на ресторантьорите е, че там има много хора в сивия сектор. Подкрепата изсветли една трета от работните места, но не можа да реши напълно този проблем, допълни тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.