Сачева: Пенсии ще има, но доходите ще намалеят

Сачева: Пенсии ще има, но доходите ще намалеят

Обмислят се допълнителни мерки в помощ на българския туризъм

Възрастните хора ще получават пенсиите си независимо от ситуацията с коронавируса у нас. Относно работещите хора и служителите, държавата прави така, че да запази максимално тези, които работят, а останалите да получат обезщетение. Това заяви социалния министър Деница Сачева пред Канал 3. Със сигурност ще има и хора, чиито доходи ще намалеят, но това е разбираемо, допълни още Сачева.

В момента се обмислят варианти по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ чрез, която да се осигурят мерки и за малкия и средния бизнес, заяви още Сачева и допълни, че мерки ще бъдат предприети и за българския туризъм и за това се водят преговори с Министерство на туризма, както и с МРРБ.

„Предстои да се отвори схемата за 200 млн. за кредити за хората, които ще излязат в не платен отпуск, обсъжда се вариант и схемата да се отвори и за други хора, но това все още е в проект на обсъждане“, разясни социалният министър. В момента усилията на социалното министерство са насочени към запазване на заетостта, остава открит и въпросът за самонаетите лица, съобщи Сачева. „До момента има постъпили около 4500 сигнала на горещия телефона на МТСП, а по-голямата част от хората се интересуват за плащане на болнични и обезщетение за безработица“.

В момента се прави и анализ на постъпилите сигнали на горещия телефон на социалното министерство, а след него ще се помислят и варианти за помощ относно казусите на хората, разясни Сачева и увери, че до няколко дни ще има брифинг, на които ще има отговори на въпроси касаещи подпомагането на бизнеса.

Схемата 60 на 40 не е универсална, това е само един от инструментите за помощ в кризата с covid 19, подчерта Сачева и заяви, че вече са получили над 70 писма от браншови организации, което пък е показателно, че интерес от тази схема има, увери министъра на труда и социалната политика.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.