Първите с втора пенсия могат да си прехвърлят парите в НОИ между 1 януари и 30 юни

Първите с втора пенсия могат да си прехвърлят парите в НОИ между 1 януари и 30 юни

Средният размер на пенсията догодина скача с 76.69.лв

От 1.01.21г. до 30 юни 2021.г, първите 17 000 жени с втора пенсия да имат право да прехвърлят парите си в НОИ. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в парламента.

Ще се отворят коридори чрез промени в Кодекса за социално осигуряване, за да могат първите жени с втора пенсия да направят това. „Ще предложим промени в Кодекса за социално осигуряване за две неща, едното е промяна и удължаване на срока за втори пенсии, а другото е дефинирането на пълните периоди, в които не би трябвало да важи пълният коефициент на редукция, така че да може Националния осигурителен институт да може да промени своята методика. Това са предложения, които ще бъдат внесени до края на тази година“, увери социалният министър. Имаме готовност през следващите няколко седмици да публикуваме, как ще се случват фазите на изплащане, така че до края на годината ще има яснота за всички промени свързани с вторите пенсии, увери Сачева.

Предвижда се средният размер на пенсията през 2021г. да достигне 488.97лв. лева, при среден размер за 2020г. 412.28 лв., т. е  номиналното нарастване е 18.6 на 100, каза още социалният министър. Политиката за повишаване на доходи е приоритет за правителството, каза още Сачева.

Това означава, че увеличението на средният размер на пенсията ще е с 76.69лв. повече през следващата година.

Министерството на труда и социалната политика провежда политика за увеличаване на всички пенсии. Пенсиите са основен източник на доходи за пенсионерите, каза още Сачева. Предприети са важни стъпки в тази насока, а бюджета на ДОО за следващата година е одобрен от Националния осигурителен институт.

От 1 януари 2020 г. с 20% се увеличават минималната и максималната пенсия. Това води до ръст на останалите пенсии -  пенсиите за инвалидност, трудова злополука, или професионална болест, както и наследствените пенсии, които се определят като процент от нея.

Всички останали пенсии ще се осъвременят с 5% по швейцарското правило от 1 юли следващата година, от тази дата ще се осъвремени и социалната пенсия за старост също с 5 на 100, което води до нарастване на размерите на останалите пенсии не свързани с трудова дейност, като такива са пенсията за инвалидност, тази за военно или гражданска инвалидност, както и на добавката за чужда помощ, каза още Сачева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.