Сачева: Около 10 милиона ще бъде помощта за социалните работници

Сачева: Около 10 милиона ще бъде помощта за социалните работници

Мярката 60/40 ще обхване всички засегнати от кризата сектори

Около 10 млн.лв ще бъдат отделени за финансово подпомагане на социалните работници и на работещите в Бюрата по труда. Това заяви министъра на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНТ.

Тя беше категорична, че няма да бъде спирано нито едно социално плащане и няма да бъде забавяно. Сроковете на всички социални плащания, свързани със семейните помощи, включително ТЕЛК-овете, протоколите за лекарства, индивидуалните оценки на хората с увреждания, се удължават.

Сачева заяви още, че за момента ангажиментът, който ще има работодателят, е в рамките на три месеца да изплаща тези 40% от възнаграждението и съответно да не освобождава работниците, а държавата ще покрие останалите 60%, за да могат служителите да получават пълните си възнаграждения.

Тази мярка ще бъде за широк кръг от икономически сектори, чиито дефиниции най-вероятно утре ще бъдат обсъдени с партньорите. Предстои да бъде обсъден разширеният списък от икономически сектори, които ще обхване мярката 60/40. „Всички икономически сектори, които са засегнати от кризата”, обобщи министърът.

Тя беше категорична, че се прави всичко възможно, за да се чувстват българските граждани и работодатели уверени, че държавата ще ги подкрепи в този момент на обща криза. Но уточни, че все още няма данни, анализи, информации и прогнози и затова се работи с прогнози от различни държави.

По отношение на това защо е 60/40 тя заяви, че това е нещо много логично, нещо, което се прави и в Германия. Най-дългосрочните прогнози за негативно отражение на кризата отиват до 18 месеца, коментира още социалния министър.

Правителството ще приеме около 50 милиона да бъдат дадени под формата на великденски надбавки на около 280 000 пенсионери, чиито пенсии са под линията на бедността, те ще получат по 40лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.