Сачева: Данните за безработните са динамични (НА ЖИВО)

Сачева: Данните за безработните са динамични (НА ЖИВО)

От 13 март до вчера над 7000 безработни са постъпили на работа, само вчера над 600 също са постъпили на работа. Това каза на брифинг в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева. Социалният министър посочи, че общият брой на всички болнични листи към днешна дата е 176 086. Издадените болнични за карантина са 5 282, а тези с указания за коронавирус – 2 702. От началото на тази седмица до днес болничните, издавани на ден са от 680 до 700, допълни Сачева.

Данните не са застрашаващи, те са динамични. Системите са на място, имаме достатъчно средства в момента, но трябва да осигурим ликвидност и да се подготвим за най-лош сценарий. 4777  са безработните за ден и това е най-големият пик на безработни до момента, заяви социалния министър.

„Безработицата към момента не бива да плаши хората, защото трябва да се вземе предвид факта, че имаме прекратен зимен сезон и безработните към момента са основно от сектора на хотелиерство и ресторантьорство“, разясни Сачева.

В периода от 7 до 25 април хората да използват пощенските станции след 12 часа, за да се осигури чист коридор за възрастните хора на 65 години, които искат да получат пенсията си в брой.

„Всички, които са над 68 години могат да подадат заявление в пощенската станция, за да могат да получат пенсията си в къщи. Пенсиите по изключение ще могат да се изплащат и с лична карта на пенсионера и на негов близък роднина – син, дъщеря, за да могат те да получат пенсиите на своите родители“ разясни още Сачева. Хората, които получават пенсии по дебитни карти, ще ги получат още на 7.04.20 г., увери социалния министър.

Правителството гласува 50 милиона за Великденски добавки на пенсионерите, които получават под 363 лева пенсия. Сачева разясни още, че днес ще издаде и специална заповед за безопасните условия на труд, които да бъдат организирани от работодателите, които пък ще бъдат задължени до отмяна на извънредното положение да провеждат извънреден инструктаж на работниците си, да има пропусквателни режими, да се спазва дистанция или да се осигурят прегради, за да се сведат до минимум контактите и опасностите от зараза. Да има минимум 2 пъти дневна дезинфекция на работните помещения. Други изисквания към работодателите е да осигурят дезинфектанти, кърпички, редовно проветряване, както и отстраняване на работници и служители, които проявяват грипоподобни симптоми, разясни още Сачева.

Относно мярката 60/40 е трудно да се прогнозира, колко работодатели ще се възползват от нея, тя е предвидена да обхване около 300 хиляди души, като това не е единствената икономическа мярка, разясни социалния министър. Това е мярка, която се възприема, и в други европейски държави. „Ситуацията е динамична и ще се вземат решения, които да бъдат в унисон с реалността“, увери Сачева и подчерта, че тази мярка е спешна – за спешно подпомагане, тя е за 3 месеца, не е универсална за всички, предстои да се търсят и други възможности за подкрепа на бизнеса и работещите, увери министъра.

Различни са вижданията на работодателите в тази криза, тези които не виждат как ще възстановят своите загуби – ще предприемат друга тактика – ще изпаднат в несъстоятелност и ще използват Фонда за гарантиране на вземанията, обясни Сачева. Други пък ще са по консервативни и ще използват мерките, които държавата им осигурява за да запазят своите работници. Според наблюденията на социалния министър към момента работодателите са по отговорни и консервативни.

На работодателите в момента е позволено да дадат половината платен отпуск – принудително, в случаи че имат спад в дейността. Почти всички услуги, които предлага МТСП и агенциите към него могат да се подават електронно. Струпванията в Агенция по заетостта, се случва защото има освобождаване на хора, има и лица, които се връщат от чужбина, по данни на Гранична полиция 110 хиляди души са се върнали у нас от обявяването на извънредното положения, разясни Сачева. Струпването на хора е факт и заради организационните мерки и пропусквателния режим на институциите, липсва и не достатъчна дигитална култура в хората, по което пък ще работим основно след извънредното положение заяви Сачева. Над 5200 са обажданията на телефона на МТСП към момента, обяви министърът на труда.

По отношение на хората, които са в неплатен отпуск, защото се грижат за своите деца или близки в невъзможност да се обслужват сами, те са защитени от закона в момента, а относно казуса със самонаетите лица, Сачева увери, че в момента се работи в посока на това да се предвидят и мерки за тях. В момента се изчаква и справка от НАП, за да се види какъв е размера на общия годишен доход внесена от тези хора и ще потърсим вариант за директно подпомагане, коментира казуса министърът на труда и социалната политика.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.