САЩ са най-големият износител на оръжие в света

САЩ са най-големият износител на оръжие в света

Саудитка Арабия пък е първенец по внос, показват тазгодишните данни на СИПРИ

САЩ държат над една трета от продажбите на оръжие в глобален мащаб, през периода 2016-2020 г. Това сочат данните на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), оповестени в понеделник, като в тях се изтъква още, че "клиенти" на Вашингтон през този период са били 94 държави и въпреки това почти половината от продажбите на САЩ са отишли ​​за Близкия изток.

Ролята на Вашингтон като основен доставчик на въоръжение в глобален мащаб се подчертава и от факта, че американският износ се е увеличил с 15% в сравнение с периода 2011-2015 г.

На второ място по оръжейни продажби в доклада се нарежда Русия с една пета от световните оръжейни доставки. В сравнение с предишния петгодишен период обаче руските продажби бележат спад от 22%, главно поради значителния спад във вноса на Индия.

Третият най-голям износител между 2016-2020 г. е Франция с 8 %, като френската оръжейна индустрия е сключила няколко големи сделки със страни като Индия, Египет и Катар. Списъкът на петте най-големи износителки се допълва от Германия и Китай.

Експертите от SIPRI обаче изтъкват, че международните доставки на оръжие в периода 2016-2020 г. слагат край на тенденция от повече от десетилетие на увеличение. За първи път от 2001-2005 г. обемът на доставките на основни оръжия между страните - показател за търсенето - не се е увеличил спрямо предходния петгодишен период. Да, САЩ, Франция и Германия - три от най-големите износители в света - са увеличили доставките, но спадът на износа от Русия и Китай е компенсирал тяхното нарастване.

Същевременно, по отношение на вноса, страните от Близкия изток отчитат най-голямото увеличение, което е с 25% повече през 2016-20 спрямо 2011-2015 година. Саудитска Арабия пък е на първо място като най-голям вносител, като за петгодишния период тя е увеличила вноса си на оръжие с 61%. Същевременно Катар е увеличил вноса си с цели 361%.

Регионът на Азия и Океания е бил най-големият вносител на тежко въоръжение с общо 42% от глобалните трансфери на оръжие в периода 2016 - 2020 г.

"За много държави в Азия и Океания нарастващото възприемане на Китай като заплаха е основният двигател за вноса на оръжие", коментира пред "Ройтерс" Симон Веземан, старши изследовател в SIPRI.

На въпрос дали рецесията, произтичаща от пандемията COVID-19, може да забави доставките на оръжие, Веземан обясни, че е твърде рано да се правят заключения.

"Икономическото въздействие на пандемията COVID-19 може да доведе до преоценка на вноса на оръжия през следващите години. В същото време, дори в разгара на пандемията през 2020 г., няколко държави подписаха договори за големи доставки на оръжия," изтъкна той пред медията.

Припомняме, че Обединените арабски емирства, например, наскоро подписаха споразумение със САЩ за закупуване на 50 самолета F-35 и до 18 въоръжени безпилотни самолета като част от пакет от 23 милиарда долара.

Данните на шведския институт не включват лекото оръжие и се основават на публични източници като национални и регионални вестници и специализирани периодични издания, както и правителствени и корпоративни доклади.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.