САЩ с още по-мощен боен лазер

САЩ с още по-мощен боен лазер

Оборудват военни камиони със 100 кВт лазер

Американската армия продължава с разработването на ново лазерно оръжие с мощност 100 кВт, след като отпусна $ 10 млн. на Lockheed Martin и Dynetics, за да продължат разработването на демонстратора за високоенергийни лазерни тактически превозни средства (HEL TVD).

Проектиран, да отблъсква голям брой заплахи с ниски разходи, новият лазер за бойното поле е най-новото постижение на САЩ, като целта е да се произвеждат, постепенно по-мощни и точни оръжия с насочена енергия.

Според Lockheed, по договор следва завършването на прегледа на системните изисквания и техническото актуализиране на базовата линия, като предварителния преглед на проекта ще е през януари 2019 г. Съгласно условията на договора Lockheed ще достави лазера, като използва опита си от програмата на армията Robust Electric Laser Initiative (RELI). Междувременно Dynetics ще трябва да се справи със задачата да интегрира оръжието в семейството на средните тактически превозни средства (FMTV).

Това е фиброоптичен лазер в твърдо състояние, който комбинира няколко лазера в един единствен лъч с много по-голяма мощност чрез устройство за комбиниране на спектралните лъщи (Spectral Beam Combining). Лазера е оборудван с оптична система за фокусиране на лъча и компенсиране на атмосферната турбуленция, както и самостоятелно охлаждане и захранване. HEL TVD се базира на технологията, първоначално разработена от американската армия за системата ATHENA и лазерите ALADIN по програмите LANCE на Военновъздушните сили на САЩ, HELIOS на военноморските сили и системи HEFL.

Lockheed, Dynetics и техните партньори работят под името Team Dynetics и са един от двата контрагента, които се съревновават да произведат лазерен демонстратор до 2022 г. Спечелилият ще продължи да инсталира лазерното си оръжие на армейската платформа FMTV, преди полевите изпитания ракетния полигон White Sands Missile Range, в Ню Мексико.

„Разпространението на враждебни безпилотни въздушни системи и ракети, артилерия и минохвъргачки представлява все по-голяма заплаха за американските войски”, казва Лейн МакКинни (Iain McKinnie), главен бизнес директор на отдел Advanced Laser Solutions and Strategy в Lockheed Martin. „Лазерните оръжия предоставят много муниции и много ниска цена за изстрел, което ги прави идеални за допълване на съществуващите кинетични енергийни оръжия, за да се справят с интензивните нападенията от рояци безпилотни летателни апарати. Програмата HEL TVD е критична стъпка към реализирането на този потенциал, като през 2022 г. ще се проведат тестове на мобилна система за лазерно оръжие от 100 кВт, напълно интегрирана на FMTV военен камион.”

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.