0

В ойната днес е на полето на кибер сигурността и на дезинформацията, писа в авторитетното американско издание The Hill експертът по сигурността лейтенант Грегъри Кили. Той подчерта, че само преди дни администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ официално ще развият нова кибер стратегия, за да отговорят на атаките на чуждестранните противници.

Войната днес е на полето на кибер сигурността и на дезинформацията, писа в авторитетното американско издание The Hill експертът по сигурността лейтенант Грегъри Кили. Той подчерта, че само преди дни администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ официално ще развият нова кибер стратегия, за да отговорят на атаките на чуждестранните противници.

Новата кибер стратегия е подписана от Тръмп и вече е в ход, като предвижда правителството официално да предприеме по-агресивни действия срещу кибератаките, идващи от целия свят.

Съветникът по сигурността Джон Болтън заяви, че действията срещу страни, спонсориращи хакерските атаки, ще защитят най-вече интересите на САЩ. Болтън потвърди, че Тръмп подписа мерките преди няколко седмици, като така сложи край на безотговорната ера на Барак Обама. Новата стратегия отхвърля директивата на Обама, известна като PPD-20, която връзваше ръцете на работещите в сигурността. Директивата изисква няколко агенции да преоценят действията си срещу другите страни. Болтън заяви, че САЩ ще действат както дефанзивно, така и офанзивно срещу хакерите. Той допълни, че в отговор на атаките могат да се предприемат не само кибер действия, но и санкции и военни действия, пише The Hill. Болтън подчерта категорично, че ерата на защита вече е в историята.

Четири основни стълба ще държат новата стратегия на Тръмп. Ще бъде създадена инфраструктура, която да защитава интелектуалната собственост, като ще се изисква отговорно поведение от цялата нация. Стратегията описва с какво трябва да се занимават различните агенции, за да се организира сигурността в кибер пространството.

Секретарят по сигурността Кирстен Нилсън заяви, че новата стратегия ще се развива в няколко насоки, една от които е управлението на риска за националната инфраструктура и борбата с кибер престъпността. Работим, за да накажем всички, които имат зловредно поведение по отношение на САЩ и партньорите ни в мрежата, допълва Нилсън.

През последните месеци САЩ са подложени на постоянни кибер атаки от Русия, Иран, Северна Корея, Китай. Социалните мрежи Facebook, Twitter и Google също непрестанно изтриват акаунти, за които се смята, че са свързани с дезинформация, подчертава The Hill.

Същевременно правителствен доклад на Бюджетното бюро, изпълняващо функциите на сметна палата в САЩ, изтъква, че с нарастващата дигитализация на американската военна техника, американските оръжия са уязвими за кибератаки. Причината е изоставането на Пентагона в сферата на кибернетичната сигурност и трудното намиране на кадри.

Компютърните програми и сензорите повишават ефективността на въоръжените сили, но същевременно ги правят по-уязвими за кибератаки, а специалисти от Пентагона, докато тестваха ново оборудване, доставено между 2012 и 2017 г., са показали колко е лесно пирати да разбият тези програми, посочва АФП. В един от случаите двучленен екип е успял само за час да проникне в информационната система на тестваното оръжие и само за денонощие - да поеме изцяло контрола върху работата му, отбелязват авторите на доклада.

На 3 октомври Холандия, САЩ и Великобритания, последвани от редица западни страни, обвиниха Русия в хакерски атаки, подкопаващи демокрацията. Четирима руски агенти бяха изобличени в Холандия, като те и още трима се оказаха и в обвинителен списък за кибератаки в САЩ.

 Американската нова стратегия тук