0

А мериканското министерство на правосъдието предявили задочно обвинения в злоупотреби в интернет срещу шестима граждани на Русия и двама граждани на Казахстан, съобщи американското издание „Дъ Хил“.

Американското министерство на правосъдието предявили задочно обвинения в злоупотреби в интернет срещу шестима граждани на Русия и двама граждани на Казахстан, съобщи американското издание „Дъ Хил“.

 

Въпросните лица са обвинени в "широкомащабни злоупотреби с интернет реклами" и причиняване на щети в размер на десетки милиони долари.

Обвинените са Александър Жуков, Михаил Андреев, Денис Авдеев, Димитри Новиков и Алексадър Исаев, заедно с Сергей Овсяников и Евгени Тимченко от Казахстан. Те са обвинени от съда в Ню Йорк на 27 ноември.

Руският гражданин Александър Жуков бе временно задържан на 6 ноември за срок до 60 дни с последваща екстрадиция в САЩ, съобщи кореспондентът на „Монитор“ във Варна Добромир Радушев. Апелативната прокуратура във Варна съобщи по-рано, че 38-годишният гражданин на Русия се издирва със заповед за арест на съдия от Районния съд на САЩ за Източния район на Ню Йорк, Бруклин, за наказателно преследване по дело за конспирация и извършване на компютърни измами, от които са нанесени щети в размер на поне 7 млн. долара.

Събрани са данни от 89 сървъри и над 30 домейна. Според министерството на правосъдието на САЩ обвинените са създали сложна инфраструктура по целия свят, от която да печелят. Според прокурора на Източния окръг на Ню Йорк Ричард Доног, действията на шестимата са ясен сигнал, че трябва да се взимат радикални мерки срещу интернет измамите.

Според разследващите са засегнати 1900 сървъри на компютри по целия свят, като са използвани фалшиви акаунти и е генериран фалшив трафик.

Престъплението е извършено в периода от септември 2014 г. до декември 2016 г. и е наказуемо в САЩ с лишаване от свобода до 20 години или с глоба или и с двете. То се наказва с лишаване от свобода и по българския НК. Руснакът, роден в Санкт Петербург и е известен в родината си с хакерския си псевдоним Настра. Той притежава отскоро българска лична карта, но живее във Варна от 8-10 години, където си е купил собствено жилище. Първоначално Настра е задържан за 24 часа, след което Окръжната прокуратура във Варна го задържа за срок до 72 часа, за да бъде доведен пред съда. От дома на Александър са иззети компютърни конфигурации. В съдебната зала той заяви, че не желае да бъде екстрадиран в САЩ и бе оставен в ареста до производството на съда по екстрадирането му в САЩ.

Междувременно Окръжната прокуратура във Варна е изпълнила и молба за правна помощ на Министерството на правосъдието на САЩ, с цел събиране на веществени доказателства по наказателното преследване, което не е погасено по давност. Във Варна е бил и американски следовател от екипа, който работи по случая. До момента все още не са постъпили документите от съдебните власти на САЩ за екстрадирането на Жуков, казаха от ВОС. Ако не пристигнат до 60 дни, съдът ще трябва да насрочи ново дело за мярката на неотклонение на руския хакер.

Другият от списъка на американското министерство на правосъдието е Евгений Тимченко (30 г.). Той е бил задържан в Естония, а през октомври в Малайзия е бил задържан Сергей Овсяников, също на 30 години.

Прокуратурата на източния район на щата Ню Йорк уточнява, че арестите са били осъществени по искане на САЩ. Задържаните очакват екстрадиция, а останалите обвиняеми се издирват.