Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп смята да съкрати размера на вноската в бюджета на НАТО, съобщи телевизия Си Ен Ен.
Според източници на телевизията, в Пентагона и НАТО понастоящем около 22 процента от бюджета на алианса се сформират от средства, предоставяни от Вашингтон. Правителството на Тръмп смята да намали този размер до 16 процента. За сравнение Германия покрива 14,8 процента от бюджета.

Един от източниците отбелязал, че САЩ ще пренасочат икономисаните средства за финансиране на редица програми в областта на сигурността в Европа, включително

програми за Украйна и Грузия

Други държави - членки на алианса, са готови да компенсират дефицита, който ще се образува след съкращаването на американската вноска в бюджета, посочва Си Ен Ен. Според телевизията вече е договорена нова формула за плащания, която ще бъде приложена след срещата на НАТО другата седмица.

Това до голяма степен е символичен ход, тъй като прекият бюджет на НАТО е сравнително малък - около 2,5 милиарда долара, и е отделен от националните бюджети за отбрана, които НАТО препоръчва да възлизат на 2% от БВП.

Американските служители по отбраната обясняват, че администрацията на Тръмп се стреми да намали приноса си до около 16%, привеждайки го в съответствие с този на Германия, която осигурява 14,8%, въпреки че САЩ имат по-голяма икономика.

Представители на САЩ и НАТО заявиха, че се очаква останалите членове на НАТО да покрият разликата.

Тръмп отдавна критикува съюзниците в НАТО, по-специално Германия, за това, че не постигат 2% от целите на НАТО за отбрана, което в момента правят само осем от 29 членове на алианса.

Всички членове обещаха да достигнат нивото от 2% до 2024 г., но не всички от тях в момента имат планове да го направят. Държавите членки значително повишиха разходите за отбрана през последните години, което Тръмп определя като свое постижение.

Длъжностни лица от НАТО, включително генералният секретар Йенс Столтенберг, също признават ролята на Тръмп за увеличаването на разходите с допълнителни 100 милиарда долара, изразходвани от 2014 г., но също признават и увеличаващата се заплаха от Русия след анексията на Крим и други фактори, които допринасят за бързото увеличаване на бюджетите за отбрана.
"Всички съюзници са съгласни с нова формула за споделяне на разходите. Съгласно новата формула дяловете на разходите, приписани на повечето европейски съюзници и Канада, ще се увеличат, докато американският дял ще намалее. Това е важна демонстрация за ангажираността на съюзниците към алианса и за по-справедливо разпределяне на тежестта", обяснява представител на НАТО пред Си Ен Ен.

Американски представител в отбраната заяви, че спестените от САЩ пари ще помогнат за финансирането на други американски военни дейности и други усилия за сигурност в Европа, включително програми в страни, които не членуват в НАТО, като Украйна и Грузия, които се считат за фронтова линия срещу Русия.

Държавите членки допринасят за тези бюджети на НАТО в съответствие с договорена

формула за споделяне на разходите

основана на БВП.
Гражданският бюджет бе определен на около 260,5 милиона долара за 2019 г. и се използва главно за финансиране на централата на НАТО в Белгия и за административни разходи.

Има военен бюджет от 1,56 милиарда долара за 2019 г., който се използва за финансиране на някои съвместни операции и стратегическия команден център на НАТО, както и за обучение и изследвания. Това е малка част от общите разходи за отбрана от страните членки, които НАТО изчислява на повече от 1 трилион долара през 2019 г.

Съществува и съвместен бюджет за Инвестиционната програма за сигурност на НАТО, който обхваща големи инвестиции в строителни, командни и контролни системи. Бюджетът за тази програма е ограничен на 770 милиона долара за 2019 г.

По темата: САЩ НАТО пари
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Коронавирус и в Македония

Потвърден е първият случай на коронавирус в Северна Македония - 50-годишна пациентка от Скопие, която известно време е била в Италия, предаде агенция МИА.

2 седмици карантина за чужденци в Китай

Пекин обяви, че въвежда 14-дневна карантина за всички хора, които пристигат в китайската столица от страни, тежко засегнати от епидемията с новия коронавирус, предаде АФП.
От 14 февруари пекинската община вече задължава пристигащите да останат под карантина, но мярката досега не важеше за идващи от чужбина хора, които не са посещавали Китай в предходните две седмици.

Тръмп: Медиите всяват паника за коронавируса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ са в "страхотна форма", въпреки че медиите, разпространяващи фалшиви новини, се опитват да предизвикат паника на пазарите.