0

С ъединените щати и НАТО предадоха на Русия официалните си отговори по исканите от Москва гаранции за сигурността ѝ, в които се отхвърлят руските претенции да не се допуска членство на Украйна в Алианса.

 

Съединените щати и НАТО предадоха на Русия официалните си отговори по исканите от Москва гаранции за сигурността ѝ, в които се отхвърлят руските претенции да не се допуска членство на Украйна в Алианса.

 

Руските предложения за гаранции в сферата на сигурността бяха оформени в два проектодоговора - двустранен между Русия и Съединените щати, и многостранен между Русия и НАТО. На 15 декември м.г. руският-заместник министър на външните работи Сергей Рябков лично предаде документите на американския заместник-държавен секретар Уенди Шърман, а на следващия ден те бяха изпратени в столиците на всички натовски държави.

Русия настоява за правни гаранции, че НАТО няма да се разширява повече на изток, че военната инфраструктура на Алианса ще бъде изтеглена на позициите от 1997 г. и че в непосредствена близост до руските граници няма да се разполагат ударни оръжейни системи.

В отговор на руските претенции срещу бъдещо членство на Украйна и Грузия в НАТО от Алианса заявиха, че всяка страна трябва да запази правото да уреди националната си сигурност.

„Русия трябва да се въздържа от употреба на сила, агресивна реторика и действие срещу съюзниците и други нации. Тя също трябва да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова, където те са разгърнати без съгласието на тези страни“, призова генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заедно с американският държавен секретар Антъни Блинкън подчерта готовността си да изслушат руската страна.

Блинкън увери и че в случай на ескалация от Вашингтон ще вземе мерки срещу нарушения в енергийните доставки.

„Предприемаме стъпки срещу прекъсването на глобалните енергийни доставки, в случай че Русия реши да превърне природния си газ в оръжие, като ореже още повече доставките си за Европа.

Водим дискусии с правителства и големи производители по целия свят за увеличаване на производствения им капацитет. Съгласуваме мерките със съюзниците и партньорите ни, включително как най-добре да използваме наличните енергийни запаси.

Всичко това - за да смекчим евентуален ценови шок и да гарантираме, че хората в САЩ и Европа ще имат енергията, от която се нуждаят, независимо от това, което Москва ще предприеме“, каза американският държавен секретар.

Блинкън обяви, че Вашингтон предлага на Москва „сериозен дипломатически път“, подчерта готовността си да изслушат руската страна. Той каза още, че очаква да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в близките дни.