0

О бщ фронт срещу руското разузнаване с обвинения, че негови агенти са организирали кибератаки срещу стратегически обекти по света направиха САЩ, Англия и Холандия. 

Общ фронт срещу руското разузнаване с обвинения, че негови агенти са организирали кибератаки срещу стратегически обекти по света направиха САЩ, Англия и Холандия. 

Американските власти обвиниха 7 руски шпиони, че са планирали проникване в базата данни на различни мишени, в това число световна организация за забрана на химическите оръжия, антидопингови агенции, както и американският гигант за ядрено оборудване „Уестингхаус“, предаде BBC.

По-рано през деня подобни обвинения срещу руското разузнаване отправиха и Холандия и Великобритания. Холандия съобщи на военните министри от НАТО, които заседаваха в сряда в Брюксел, за кибер нападение срещу офисите в Хага на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Нападението е извършено от ГРУ - руското военно разузнаване, посочи в специално изявление генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. То е било обезвредено с усилията на холандските и британските служби, като веднага от територията на Нидерландия са били прогонени четирима служители на руското разузнаване. Великобритания е установила отговорността на ГРУ за други подобни нападения по света, засегнали много граждани и причинили много щети. На пресконференция в Хага министърката на отбраната Анк Бейлевелд призова Русия да прекрати кибердейностите си, целящи да подкопават западните демокрации. Според нея кибератаките са били извършени през април от руското разузнаване ГРУ. Освен срещу ОЗХО, са организирани и кибератаки срещу разследването на свалянето на пътническия самолет на "Малейжа еърлайнс" през 2014 г., които също са осуетени.
Канада пък обяви, че с голяма доза сигурност може да каже, че руското разузнаване е отговорно за пробиви и в техни агенции – центърът за спортна етика и базираната в Монреал Световна антидопингова агенция.

 Кой в какво обвинява Русия?

-        Холандия обвинява четирима руски граждани, идентифицирани като част от ГРУ, в конспирация за хакването на ОЗХО, която водеше разследването за химическата атака срещу бившия руски шпионин във Великобритания.

-        Британското правителство обвини ГРУ, че стои зад 4 киператаки, сред чиито мишени са били фирми в Русия и Украйна, Демократическата партия в САЩ и малък ТВ оператор във Великобритания.

-        САЩ обяви, че антидопинговата му агенция и компанията „Уестингхаус“ са били мишени на руското разузнаване.

-        Канада съобщи за пробиви, зад които стои ГРУ, в киберсигурността на Центъра за спортна етика и в Световната антидопингова агенция.

Кои са четиримата прогонени от Холандия агенти?

 Според информацията на BBC това са хакерите Алексей Моренец и Евгени Серебряков, както и подпомагащите ги агенти Олег Сотников и Алексей Минин. Те са били част от отдел 26165 на ГРУ, познат също като APT28. Британският посланик в Холандия Питър Уилсън обяви, че отделът е разпратил „агенти по целия свят, за да проведат безсрамни кибератаки на място“. Четиримата изгонени са пребивавали на територията на Холандия с дипломатически паспорти, което реално е лишило властите от възможността да ги арестуват и им е дало имунитет срещу разследване. Четиримата наели кола и паркирали на паркинга на хотел Мариот в Хага, който се намира до седалището на ОЗХО. Колата е била с абсолютно цялото нужно оборудване за хакерска атака. При залавянето им, четиримата агенти се пробвали да унищожат единия от телефоните, които носели. При последвалото разследване било установено, че единият от мобилните апарати е бил активиран близо до сградата на ГРУ в Москва. Групата планирала да пътува и до Швейцария, до лаборатория, в която ОЗХО анализирало пробите си. Конфискуван е и лаптоп, който е бил използван в Бразилия, Швейцария и Малайзия. Целта на кибератаката в Малайзия бил офисът на главния прокурор на страната и на полицията, както и разследването на свалянето на самолета MH17.

 Кои са обвинените в САЩ?

 Четирима от седмината руски шпиони, срещу които са повдигнати обвинения в САЩ, са именно изгонените от Холандия. Останалите трима са подведените под отговорност през юли лица за хакването на мейлите на представители на Демократическата партия по време на вота през 2016 г. Седмината са обвинени също в кражба на самоличност и пране на пари. Помощник главния секретар на САЩ Джон Демърс обяви на пресконференция във Вашингтон днес, че седмината са участници в заговор за хакерски атаки срещу системи в различни страни с цел да откраднат данни за допинг тестовете на руски атлети. Целта е била да се делегитимират международни антидопингови организации и да се действа срещу техни представители, разкрили държавната допингова програма за руски атлети. Жертви на атаката срещу антидопинговото разследване са станали 250 спортисти от 30 държави, Световната антидопингова асоциация (WADA), ФИФА и други институции.