САЩ би черен печат на съдията, пуснал Малинов в Москва (ОБЗОР)
4

САЩ би черен печат на съдията, пуснал Малинов в Москва (ОБЗОР)

Заради съмнения за „сериозна корупция“ и подкопаване на върховенството на закона

  • Гешев: Русия пази Цветан Василев, който се крие в Сърбия

  • Главният прокурор прати писма за банкера-беглец до Брюксел и белградския съд

САЩ наложи първата забрана за влизане в страната заради корупция на български гражданин. Това е съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, който преди няколко месеца пусна нелегално шефа на движение „Русофили“ в Москва и да получи орден от президента Владимир Путин.

Информацията за забраната бе публикувана на сайта на Държавния департамент на САЩ, а като нейн автор бе посочен държавния секретар на страната Майкъл Помпео. 

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", пише в изявлението.

"Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова", се казва още в текста (виж карето).

Андон Миталов беше обект на разговори и между премиера Борисов и президента Тръмп в САЩ, именно заради случая с пуснатия Малинов.

"Не можах да му обясня как е възможно, след като прокуратурата и МВР и ДАНС са арестували за шпионаж, има повдигнато обвинение, как български съдия го е пуснал да отиде да вземе орден от президента Путин", заяви тогава Борисов.

Иначе съдия Андон Миталов пусна Малинов за визита до руската столица миналата есен. Тогава българската прокуратура и контраразузнаване имаха оперативни 

данни за съдийска съвест, 

мотивирана с пари. 

Решението на Миталов бе повече от странно, защото то отменяше несъществуващ акт на прокуратурата, само и само Малинов да замине при Путин. Той можеше да постигне същия резултат, ако бе спазил законът и процедурите, но очевидно бе важно Малинов да бъде освободен въпреки законите на република България, а не според тях. 

Към момента срещу Миталов не са повдигнати обвинения за корупция у нас. Заради нелегалното му решение да пусне Малинов в Москва, бившият вече главен прокурор Сотир Цацаров сезира Инспектората на Висшия съдебен съвет. „Монитор“ отправи запитване до институцията какво са показали резултатите от проверката им. От там отговориха, че са изискали всички необходими справки за проверката, която е била възложена на техен инспектор. По-късно той е приключил проверката с заключение, че 

„няма основание за намеса на 

ИВСС поради липса на нарушение“. 

Същевременно от прокуратурата изпратиха съобщение, че по повод множество запитвания от медиите за участие на съдията в „сериозна корупция“, главният прокурор на Република България Иван Гешев призовава средствата за масова информация да отправят запитванията си към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в качеството му на председателстващ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). От кабинета на Панов заявиха за „Монитор“, че запитването не било към тях, но така и не уточниха дали шефът на ВКС ще включи темата в дневния ред на кадровиците. „дневният ред се подписва в четвъртък. Той се изпраща от главния секретар на ВСС на председателя на ВКС“, обясниха от кабинета на Панов. 

Връзката на съдията, който влезе в забранителния списък на САЩ, с Николай Малинов обаче е доста интересна. Преди скандала с русофила, магистратът не бе познат в общественото пространство у нас (виж карето). Самият Малинов пък е първият българин от над 25 години насам разследван у нас за шпионаж в полза на чужда държава. Според данните на държавното обвинение Малинов е изпълнявал план за овладяване на страната под диктовката на кремълския олигарх Константин Малофеев и бившия руски посланик у на Леонид Решетников. 

Двамата получиха 10-годишни 

забрани да влизат у нас 

заради това. Малинов и руснаците пък са свързани с банкера-беглец Цветан Василев, който обещал да прехвърли на заговорниците активи за над 1 млрд. лв., крадени от КТБ. 

Темата с кремълските връзки бе коментирана и от главния прокурор Иван Гешев пред журналисти след среща с български евродепутати в Брюксел.

„Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия“, заяви обвинител №1. След срещата главният прокурор бе нападнат от пионки на банкера-беглец, сред които руският зет с прокремълски връзки Атанас Чобанов. Последният се представя за главен редактор на рекетьорския сайт „Бивол“ и обикаля евроинституциите, за да черни страната и да брани Цветан Василев, който фалира КТБ, източвайки няколко милиарда в собствените си джобове.

По стар прийом Чобанов зададе въпрос към Гешев дали ще разследва Делян Пеевски, ако се окаже той човекът, на когото САЩ няма да даде виза. Питането бе безпочвено, тъй като по-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че страната налага санкция на съдията Андон Миталов. Самият Чобанов също обаче е свързан с този кръг, с който се е оплел и магистрата – изданието 

„Бивол“ открито от години обслужва 

интересите на Цветан Василев, 

а съпругата на Чобанов Мария и тъст му Виктор Онучко работят за явната кремълска пропаганда в Париж. Точно заради това въпросът за Пеевски, който е най-големият враг на кремълската пропаганда и олигархията у нас, е нищо повече от прост кагебейски номер за отвличане на вниманието от новината за забраната, наложена на Миталов и поредното осветляване на руските връзки на Цветан Василев.

„Министър виждате, че има в ареста, олигарси, които се крият в ОАЕ и Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава с помощта на сръбската държава... Ние не се притесняваме да разследваме никого, за когото има сериозни доказтелства“, каза в отговор обвинител №1. Интересна подробност е, че по време на видеото от Брюксел се вижда как Гешев на няколко пъти пита Чобанов "Как е времето в Москва?", очевидно намеквайки за топлите му връзки с кремълската пропаганда.

Главният прокурор коментира и съобщената по-рано през деня информация, че е изпратил писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти 

две молби за екстрадиция 

на Цветан Василев. 

„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, пише в писмото на главния прокурор. В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице. 

Писмото на Иван Гешев е с копие до председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури. Главният прокурор припомня, че по отношение на процедурите за предаване на издирвани за престъпления лица съгласно Европейски заповеди за арест, се прилагат сроковете до 90 дни /3 месеца/, които са несравнимо по-кратки за произнасяне на окончателни съдебни решения за предаване или отказ от предаване на издирвани лица спрямо тези по конкретния случай. 

Гешев е изпратил писмо и 

до Висшия съд в Белград, 

Сърбия, в което информира, че молбите на българската страна от 2014 г. за екстрадицията на Цветан Василев продължават да са валидни. 

„Изразяваме недоумение от забавянето на Вашето решение с близо 5 години и 6 месеца от изпращане на първоначалната ни молба за екстрадиция на българския гражданин и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба. Информираме Ви, че такова забавяне в получаването на отговор от замолена страна е безпрецедентен случай в нашата практика като молеща страна в историята на приложението на правния механизъм на Европейската конвенция за екстрадиция, след като своевременно е била изпращана и всяка искана допълнителна информация“, пише още в писмото на главния прокурор. 

„Отново бихме желали да отбележим, че наказателното производство срещу Цветан Василев, относно присвояването на пари от КТБ е без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни“, обръща се Иван Гешев към Висшия съд в Белград, Сърбия.

„За сведение сме уведомили и представителите на Европейския парламент и Европейската комисия за това, че явно има индикации, че сръбската държава не изпълнява международни споразумения“, коментира по-късно Гешев пред журналисти казуса. 

„Аз не съм дипломат и не съм политик“, каза главният прокурор в отговор на въпрос дали обвързва преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС.

„Дал съм една информация, която е юридическа, на Европейската комисия и Европейския парламент. Политическите изводи ще си ги направят съответните политици, съответните дипломати и съответните хора, от които зависи това“, продължи Гешев.

Магистратът е първият 

българин с такава забрана 

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. 

Информацията, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще каже до няколко дни името на първото българско високопоставено лице, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в Щатите заради корупция, съобщи във вторник в интервю за Нова TV на американския посланик у нас Херо Мустафа. 

„САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби в борбата с корупцията и аз държа на сумата си. Затова скоро ще оповестим името на първия българин, на когото ще му бъде наложена забрана за влизане заради корупция“, обяви тя, като припомни, че в законодателството на Конгреса има конкретна разпоредба, даваща право на държавния секретар на САЩ да назове личности, длъжностни лица, замесени в корупционни действия.

„Причината да направим това е, защото вярваме, че е важно да работим като партньори в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата част от работата, ние го правим“, подчерта дипломатът.

„Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб“, пък се казва още в изявлението на Помпейо.

Мерките се взeмат по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати. Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално.

Андон Миталов се съди с 

ВСС заради оставката си

3,95 е оценката на съдия Андон Миталов на устния изпит пред ВСС през 2013 г., когато за втори път се опитва да се върне в съдебната система. Това показва дело по негова жалба във Върховния административен съд, който отменя отказа на Висшия съдебен съвет да го назначи за спецсъдия.

Две години по-рано Миталов завежда едно от най-странните дела в същия съд - против оставката като прокурор, която сам е подал през 1999 година. На 4 март 1991 г. старши лейтенант Андон Миталов встъпва в редовете на Прокуратурата на Въоръжените сили. Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка.

Официално тя е мотивирана със “здравословни причини”, но каква е истината, знаят малцина, сред които може би тогавашният главен прокурор Никола Филчев. Молбата за оставка е придвижена от военната прокуратура в София до кабинета на главния прокурор и е внесена във Висшия съдебен съвет, каквато е процедурата.

На 15 септември 1999 г. ВСС освобождава Андон Миталов “по собствено желание”, считано от 29 септември - както самият той е пожелал. Майорът сдава длъжността, подписва задължителния за военните обходен лист, получава дължимото обезщетение от 8 брутни заплати за прослужени 8 години, преминава в запаса исе отдава на адвокатска кариера.

11 години по-късно Андон Миталов предприема изненадващ ход - подава жалба с искане решението за освобождаването му като прокурор да бъде прогласено за нищожно, защото оставката е внесена във ВСС от “некомпетентен орган”. И един още по-странен аргумент - защото молбата за оставка не е подписана от него самия. Тримата административни съдии, които изслушват Миталов в заседанието на съда на 8 ноември 2011 г., са втрещени от

твърдението му, че подписът не е негов, както и от признанието, че е получил лично заповед за освобождаване, удостоверение за прослужено време и 8 заплати, които вече е изхарчил.

Жалбата е отхвърлена. Съдът приема, че е предявена редовна молба за оставка и че внеслият я във ВСС главен прокурор не просто е имал право на това, а е бил длъжен да го стори.

Бившият майор обаче държи на своето и прави последен опит за завръщане във военната прокуратура, който обаче също е неуспешен. Петчленен състав на Върховния административен съд потвърждава постановеното решение и така слага точка на спора, повдигнат от Миталов. Юристът обаче не се отказва от желанието си отново да е част от съдебната система. Изчаква до 2013 г., когато се провежда конкурс за първоначално назначаване на съдии за новосъздадения Специализиран наказателен съд. 

Адвокатите на БГ Мадоф 

излязоха в грипна ваканция

Адвокатите на българския Мадоф продължават да прилагат различни врътки в съда, за да бавят процеса за ограбените от вложителите в КТБ между 5 и 6 млрд. лева. На последното заседание във вторник единият от защитниците на мустакатия аферист – Константин Симеонов, не се появи в спецсъда. (Затова пък ден по-късно цъфна в ефира на bTV, за да брани Цветан Василев - б.р.)

Наложи се колегата му Христо Ботев да го търси по телефона, след което обяви на съдия Виржиния Петрова, че Симеонов не е дошъл, защото чака пред лекарски кабинет за преглед, тъй като е хванал грип. С вирус се оказа и другият скандален адвокат на Цветан Василев – Лазар Карадалиев. Той също по телефона информира, че е с грип и няма да може да присъства. Това наложи за пореден път процесът да бъде отложен с още две седмици.

През изминалата година с различни врътки защитата успя да изгуби много дни процесуално време в протакане на различните заседания. Започнаха още с безумното искане прокуратурата да изчете на глас в съдебната зала огромния обвинителен акт срещу Василев и групата му от 17 подсъдими, в който са описани голяма част от престъпленията им, довели до дупката от близо 6 млрд. лв. от КТБ.

На предходното заседание Константин Симеонов и Лазар Карадалиев се хванаха като удавници за сламка, искайки от основния свидетел Бисер Лазов да им прави счетоводни справки за години назад, а във вторник, когато свидетелят бе подготвен да им отговори на въпросите, юристите се оказаха 0олни и делото бе отложено.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.