С възгласи „Папа Франциско” светият отец бе посрещнат и в квартал „Секирово”

С възгласи „Папа Франциско” светият отец бе посрещнат и в квартал „Секирово”

Главата на Римо-католическата църква честити двойния празник – имен ден и рожден ден, на монсеньор Георги Йовчев от Пловдив

С възгласи „Папа Франциско”, „Слава” и „Вива папа” главата на Римо-католическата църква бе посрещнат и в квартал „Секирово”. В църквата „Св. Архангел Михаил” той се срещна с представители на католическата общност от цялата страна.

Пред храма папата отново слезе от папамобила, за да благослови болни деца и хора с увреждания. В дар от един от вярващите светият отец получи малка икона. Пред църквата в квартала бе посрещнат по стар български обичай с пита, мед и сол.

Храмът в квартал „Секирово” бе пълен с вярващи от цялата страна, които посрещнаха папа Франциск с ръкопляскания и с викане на името му. На входа получи и букет от бели и жълти рози, който остави пред мощите на българския папа Йоан XXIII. Папата се спря за минута – две пред мощите, за да се помоли. След което тръгна към олтара в църквата, а хората наоколо го снимаха с мобилните си телефони. Вътре в храма папа Франциск прие още една икона, като подарък от вярващите. Той обърна внимание на всички в храма, които бяха в непосредствена близост с него, включително и на доста деца, които час – два по-рано получиха първо причастие лично от него в църквата в съседния квартал. Присъстващите в църквата за пореден път ръкопляскаха на папа Франциск, което според богослови, е недопустимо в храм.

„Нека се радваме и ликуваме,  защото светият отец папа Франциск е между нас. Свети отче, за нас е голяма радост присъствието Ви и срещата Ви с католическата общност в България. Тази среща идва след като децата приеха първото причастие в „Пресвето сърце Исусово”. Свети отче, Вие сте наместникът на Христа на земята. Утвърждавате нас, християните, във вярата, надеждата и любовта”, се обърна към светия отец монсеньор Георги Йовчев. В словото си той подчерта и ролята на българския папа Йоан XXIII, след което благодари на папа Франциск за посещението му в България. На фона на изпълнение на църковния хор на „Многая лета” монсеньор Йовчев подари на папата позлатен потир.

„Сега трябваше да говоря аз. Не че беше моят ред да говоря, но не можем да не започнем преди да поздравим вашия епископ, който има рожден ден и имен  ден, нека му ръкопляскаме”, каза папа Франциск, визирайки монсеньор Георги Йовчев от Пловдив.

Сестра Еврозия първа застана на микрофона, за да каже през сълзи колко е щастлива от срещата с папа Франциск. „Защото това е моето родно място. Моите родители са скромни, но вярващи хора и моята майка, която имаше здравословни проблеми, трябваше да се грижи за сестра ми и за мен. Но майка ми често казваше: „Бог е милосърден и няма да ни изостави никога”. След нея пред папата говори свещеник, който от 14 години е на служба на Бога.

След още едно изказване на младо семейство на микрофона, папа Франциск благодари на жителите на Раковски за топлото посрещане. „Когато влязох, видях доброволците от Каритас, но първо си помислих, че са пожарникари,така, облечени в червено”, се пошегува папата. След което продължи, че любовта е безкористна. „Трябва да бъдем внимателни. Изпаднали сме в култура на етикетите- този човек е такъв, онзи е онакъв, а Бог не иска това. Това е личност. Това е образ Божи и никакви прилагателни. Например любов. Всяка личност трябва да носи това прилагателно”, каза папа Франциск. По думите му това се отнася и за всички онези, които се занимават с клюки и сплетни. „Колко лесно до нас стигат клюките. Винаги лепваме някакви етикети на хората. Аз не говоря за тук, знам, че тук клюки няма, но да си помислим за тези места, на които ги има клюките. Трябва да преминем от културата на прилагателните към културата на съществителните”, продължи да говори извън написаното си слово папата. В словото си той засегна и песимизма. „Песимистите съсипват всичко. Никога не съм познавал песимист, койтода е направил нещо добро”, каза папата.

Аргументира се с пример за песимист, който съсипва хубава торта, посипвайки я с оцет, като така призова за повече оптимизъм в общността. Папа Франциск говореше пред вярващите съвсем спокойно и без  да чете. „Никога не завършвайте деня с война. Знаете ли защо? Защото студената война на следващия ден е много опасна”, като се обърна към семействата и съпрузите.

Очаквайте подробности!

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.