С вода и вар спасяваме цъфналите овошки от студа и снега

С вода и вар спасяваме цъфналите овошки от студа и снега

Цъфналите овошки могат да се спасят от измръзване по време на формиране на завръза, ако се варосат или се напоят в навечерието на застудяването. Това коментира пред “Телеграф“ агрометеоролъгът доц. д-р Калинка Кузмова от Аграрен университет-Пловдив.

Има два класически метода, които се прилагат за предпазване на овощните дръвчета - задимяване и замъгляване. Палят се купчинки между овощните насаждения и тези огньове предизвикват димна завеса.

Метод

Вторият метод е замъгляване. В метални кофи и бидони се пали спирт между овощните дръвчета и този спирт предизвиква мъгла. Така температурата над короната на дръвчетата се повишава. Като екологичен метод е напояването преди очаквани мразове. То повишава температурата в приземния слой. Класически изпитан метод е варосване на короната на дръвчетата, въпреки че фермерите свързват варосването като средство срещу болести. Чрез варосването се намалява контрастът между външната и вътрешната температура.


Неприятели


Тази зима влиза в топ три на най-влажните и затова стопаните трябва да са готови за много мишки в нивите и вируси по растенията. Калина Кузмова обясни, че мишките се размножават на всеки 19 дни. Когато зимата е студена, този процес се възпрепятства, но когато е топло, няма какво да ги спре. Именно затова стопаните, особено тези, които са със зърнено-житни насаждения, трябва да се подготвят за борба с тази напаст. Също така влажното и топло време способства за развитие на вирусите, чието проявление в растителния свят провокира развитие на мана. Както по лозята, така и по различните видове зеленчуци.


Растителна защита


Доц. Кузмова препоръча стопаните, които имат градини и се занимават с хоби земеделие, да се обърнат към специалисти, които да им препоръчат съответните препарати, които са щадящи за природата. Тя потвърди, че един от подходящите може да бъде и на основата на популярния сред градинарите син камък. Кузмова направи аналогия и с COVID-19, за който важат условията като при останалите вируси. Влажното и топло време благоприятства развитието. Тя допълни, че април е достатъчно влажен и хладен, а влажната пролет ще продължи и през юни, тъй като това са месеци за нашите ширини, които по принцип са дъждовни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.