0

Ц ъфналите овошки могат да се спасят от измръзване по време на формиране на завръза, ако се варосат или се напоят в навечерието на застудяването. Това коментира пред “Телеграф“ агрометеоролъгът доц. д-р Калинка Кузмова от Аграрен университет-Пловдив.

Цъфналите овошки могат да се спасят от измръзване по време на формиране на завръза, ако се варосат или се напоят в навечерието на застудяването. Това коментира пред “Телеграф“ агрометеоролъгът доц. д-р Калинка Кузмова от Аграрен университет-Пловдив.

Има два класически метода, които се прилагат за предпазване на овощните дръвчета - задимяване и замъгляване. Палят се купчинки между овощните насаждения и тези огньове предизвикват димна завеса.

Метод

Вторият метод е замъгляване. В метални кофи и бидони се пали спирт между овощните дръвчета и този спирт предизвиква мъгла. Така температурата над короната на дръвчетата се повишава. Като екологичен метод е напояването преди очаквани мразове. То повишава температурата в приземния слой. Класически изпитан метод е варосване на короната на дръвчетата, въпреки че фермерите свързват варосването като средство срещу болести. Чрез варосването се намалява контрастът между външната и вътрешната температура.


Неприятели


Тази зима влиза в топ три на най-влажните и затова стопаните трябва да са готови за много мишки в нивите и вируси по растенията. Калина Кузмова обясни, че мишките се размножават на всеки 19 дни. Когато зимата е студена, този процес се възпрепятства, но когато е топло, няма какво да ги спре. Именно затова стопаните, особено тези, които са със зърнено-житни насаждения, трябва да се подготвят за борба с тази напаст. Също така влажното и топло време способства за развитие на вирусите, чието проявление в растителния свят провокира развитие на мана. Както по лозята, така и по различните видове зеленчуци.


Растителна защита


Доц. Кузмова препоръча стопаните, които имат градини и се занимават с хоби земеделие, да се обърнат към специалисти, които да им препоръчат съответните препарати, които са щадящи за природата. Тя потвърди, че един от подходящите може да бъде и на основата на популярния сред градинарите син камък. Кузмова направи аналогия и с COVID-19, за който важат условията като при останалите вируси. Влажното и топло време благоприятства развитието. Тя допълни, че април е достатъчно влажен и хладен, а влажната пролет ще продължи и през юни, тъй като това са месеци за нашите ширини, които по принцип са дъждовни.