0

С ъс старинния руски обичай „Масленица“ жителите и гостите на варненското село Казашко изпратиха зимата. В Сирната седмица, преди Заговезни наследниците на заселилите се тук някога прогонените от родината си руски староверци, почетоха традицията с много песни, танци и игри.

Със старинния руски обичай „Масленица“ жителите и гостите на варненското село Казашко изпратиха зимата. В Сирната седмица, преди Заговезни наследниците на заселилите се тук някога прогонените от родината си руски староверци, почетоха традицията с много песни, танци и игри.

Празникът не премина и без топъл чай и  характерните за „Масленица“ блини, символизиращи топлото слънце. Много от участниците в пъстрото тържество, сред които и гости от Москва и рускоезичната общност от цялата страна, бяха маскирани с карнавални костюми, с които пяха и танцуваха, а накрая  прогониха зимата.

Сред гостите бе и председателят на комисията по туризъм към Общинския съвет във Варна Марица Гърдева, която благодари на кмета на селото, атаман Гергана Петкова за възможността да сподели радостта на хората, приветстващи пролетта. Фолклорният състав „Калинушка“ и представители на руската общност във Варна се включиха също в празника.

„Масленица е старинен руски народен обичай и празник, който се отбелязва през цялата Сирна седмица. Той е припознат от християнството, въпреки че е бил езически.

Тази година в Казашко за пръв път се организира толкова шумно и цветно празнуване, коментира кметицата-атаман. Според обясненията на Петкова, „Масленица“ не може да мине и без сламената кукла, символизираща зимата. Тя е с образа на жена, облечена в национална носия и се запалва, за да се прогонят злите сили.