С веро и вода срещу вредителите по цветята
2

Преди да изнесем растенията

С веро и вода срещу вредителите по цветята

Кастрим и преместваме в по-голяма саксия

Трайното повишаване на температурите позволява да настаним стайните растения, които понасят пряка слънчева светлина, навън.

За да не ги „шокираме”, е необходимо да ги подготвим за промяната в условията на отглеждане.
Подготовката включва няколко стъпки. Първо щателно преглеждаме растенията за вредители и ако установим наличието на такива, измиваме заразените участъци с вода, в която сме поставили няколко капки миещ препарат за съдове, след което ги третираме с подходящи средства. За предпочитане е използването на биологични препарати пред химичните, но крайната цел е да отстраним напълно "нашествениците". В случай че не успеем да се справим, е по-добре да ограничим разпространението на паразита, унищожавайки заразеното цвете.
Измръзнали листа
Преглеждаме състоянието на растенията – трябва да отстраним измръзналите, изсъхнали или увредени листа и клонки. Те не само влошават декоративността им, а са подходяща среда за развитие на различни блести и вредители. Познавайки "характера" на някои от саксийните си любимци трябва да ги поокастрим, така че новите млади стръкове да направят короната по-ефектна и компактна. Срезовете задължително трябва да обработим с подходящи средства,за да не се превърнат във вход за различни инфекции. Могат да бъдат намерени в агроаптеките, но със същия ефект можем да използваме и канелата.
Корени
Преглеждаме състоянието на кореновата система – растенията с корени, показващи се от дренажните отвори на саксията, се налага да преместим в по-голяма.
Трябва да пресадим и тези, за които процедурата е задължителна, с оглед осигуряване на богата хранителна среда и по-голямо пространство за развитие на кореновата система. И в двата случая, познавайки индивидуалните изисквания на растенията, подготвяме подходящия субстрат и ги пренасяме в съд, който има диаметър с около 3-4 см по-голям от този, в който са били засадени до момента. Поливаме с дъждовна или мека вода и връщаме саксията на мястото, на което е била.
Преход
Много важно е да направим прехода между стайните условия на отглеждане и тези на външната среда плавен. Изнежените през зимата цветя ще се адаптират по-добре, ако в продължение на десетина дни ги изнасяме навън за кратко, след което ги прибираме обратно в помещенията. През първите дни 30-40 минути на открито са достатъчни, като през всеки следващ ден удължаваме престоя с около 20-30 минути.
Ако дните са с интензивно греене, трябва да осигурим на цветята леко засенчване, тъй като излагането им на пряката слънчева светлина може да увреди нежните млади листенца и те да изглеждат като попарени.
Периодът на адаптация е подходящ за планиране на местонахожденията им, съобразявайки се с индивидуалните изисквания на всяко цвете. За по-топлолюбивите трябва да осигурим защита от вятъра. Тези, които предпочитат добра аерация на въздуха, ще поставим на по-обветрените места, а за чувствителните към лъчите на обедното слънце трябва да осигурим засенчване.
Изнасянето навън за постоянно става, когато температурните условия навън отговарят на изискванията на цветето и са близки до тези в помещенията, в които са били "настанени" до момента.

Китките на балкона след сланите

Ако терасата или верандата са открити, изнасянето става едва когато и последната опасност от пролетни слани е преминала.
Често явление през пролетта е инцидентното рязко понижение на температурите. За да избегнем вредите, които биха нанесли върху растенията, трябва да предвидим средства за защита – покриване със зебло или друг подходящ материал, който ефективно ще ги предпази.
За цветята започва активният вегетационен сезон и по-бурното им развитие изисква значителен хранителен ресурс. Правилното подхранване има значителен принос за перфектната визия и бурния цъфтеж. Освен подбора на точната комбинация от подхранващи вещества и микроелементи, трябва да спазим периодичността и начина на влагане на торовете в почвата.
Друг деликатен момент е промяната в поливния режим. Под действието на външната среда (интензивно слънцегреене, вятър, високи температури) почвата губи по-бързо влажността си. За запазването й в оптимални нива, трябва да поливаме по-често, като постепенно увеличаваме количеството на водата. Най-подходяща е меката, дъждовна вода, но ако използваме питейна – тя трябва да е престояла, тъй като много от растенията са силно чувствителни към хлора. Най-подходящият начин за поливане е да натопим саксията в съд с вода за 1-1/2 часа, след което да я върнем на обичайното й място. Така избягваме задържането на излишна вода в подложката, което е неблагоприятно за много от видовете. В първите 1-2 седмици е важно да наблюдаваме развитието на цветята. Състоянието им може да ни подскаже дали сме намерили най-доброто разположение или някое не се чувства достатъчно комфортно и трябва да го преместим.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.