Заради липсата на квалифицирани работници държавата ще продължи да дава пари за обучение в дигитална компетентност и през новия програмен период след 2021 г. На кандидатите да повишат компютърната си грамотност отново ще се раздават ваучери, но вече с по-засилен контрол на изразходените средства и проверка на знанията на преминалите обучение.

Мерките на държавата за справяне с проблема с недостига на кадри в сектори като изнесените услуги обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на представянето на годишния доклад за развитието на аутсорсинга у нас.

Индустрията на сектора формира 5.2% от БВП на България

като е нараснал с 20 на сто само за година. Над 73 000 души работят в изнесените услуги у нас, или около 2% от пазара на труда, към края на 2018 г. Над 9% ръст на заетите в изнесените услуги се отчита само за последната година. Прогнозите са към 2022 г. броят им да превиши 80 000 души. Едновременно с това индустрията генерира 8.5% от всички разходи за заплати в икономиката през 2018 г. Това показва, че заплатите в сектора са в пъти по-високи от средната за страната. Но социалната политика и образованието не могат да отговорят на всички нужди на бизнеса. Неофициално проучване показва, че заетите в аутсорсинга са на средна възраст между 27 и 30 г., а от тях 65 на сто са жени. За да се справят с недостига на служители, от сектора се обръщат към

набор от кадри от различни малцинства и възрасти

Ето защо и държавата ще продължи програмата за обучения с евросредства чрез ваучери.

През следващата година социалното министерство ще отдели 14 млн. лева за проекти до 100 000 лева на работодатели за обособяване на детски кътове за почасово отглеждане на деца, обяви още зам.-министър Русинова. Освен това ще бъдат продължени и програмите за осигуряване на детегледачки за майките, които се връщат на работа по-рано.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на втори трудов договор

Работници, които са в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на техните предприятия заради въведеното извънредно положение, могат да бъдат наети на втори договор от други работодатели, чиято дейност не е пострадала. За наемането на втори трудов договор не се изисква разрешение от работодателя, с когото наетият има сключен основен трудов договор, освен ако няма изрична забрана в него за това.Това съобщиха от ИА Главна инспекция по труда.

Крисимир Дачев: Държавата трябва да дава само на добрите данъкоплатци

Необходима е солидарност в обществото, но самоосигуряващите плащат само за пенсия, а за безработица не внасят. Огромен брой хора не внасят във фонда за безработица, само около един милион души работещи внасят, а всички искат да вземат от него. Държавата трябва да се фокусира и да дава помощи на хората, които са добри данъкоплатци. Това коментира предприемачът и член на УС на БТПП Красимир Дачев по темата как и дали трябва да се подпомагат самоосигуряващите се.

КРИБ благодари на ДПС за прецизирането на мярката 60/40

КРИБ благодари на ПГ на ДПС за прецизирането на мярката "60 на 40" в съотвестствие с искането на работодателската организация. В писмото до парламентарната група на Движението за права и свободи се казва: "Доволни сме от това прецизиране, тъй като по този начин мярката ще може да заработи много по-ефективно, а също така и по-малките предприятия ще могат да се възползват."