Заради липсата на квалифицирани работници държавата ще продължи да дава пари за обучение в дигитална компетентност и през новия програмен период след 2021 г. На кандидатите да повишат компютърната си грамотност отново ще се раздават ваучери, но вече с по-засилен контрол на изразходените средства и проверка на знанията на преминалите обучение.

Мерките на държавата за справяне с проблема с недостига на кадри в сектори като изнесените услуги обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на представянето на годишния доклад за развитието на аутсорсинга у нас.

Индустрията на сектора формира 5.2% от БВП на България

като е нараснал с 20 на сто само за година. Над 73 000 души работят в изнесените услуги у нас, или около 2% от пазара на труда, към края на 2018 г. Над 9% ръст на заетите в изнесените услуги се отчита само за последната година. Прогнозите са към 2022 г. броят им да превиши 80 000 души. Едновременно с това индустрията генерира 8.5% от всички разходи за заплати в икономиката през 2018 г. Това показва, че заплатите в сектора са в пъти по-високи от средната за страната. Но социалната политика и образованието не могат да отговорят на всички нужди на бизнеса. Неофициално проучване показва, че заетите в аутсорсинга са на средна възраст между 27 и 30 г., а от тях 65 на сто са жени. За да се справят с недостига на служители, от сектора се обръщат към

набор от кадри от различни малцинства и възрасти

Ето защо и държавата ще продължи програмата за обучения с евросредства чрез ваучери.

През следващата година социалното министерство ще отдели 14 млн. лева за проекти до 100 000 лева на работодатели за обособяване на детски кътове за почасово отглеждане на деца, обяви още зам.-министър Русинова. Освен това ще бъдат продължени и програмите за осигуряване на детегледачки за майките, които се връщат на работа по-рано.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стамен Янев: Все още сме в играта за Volkswagen

Все още решение за осъществяване на инвестицията за строеж на завод на Volkswagen не е взето. Продължаваме да сме в шортлистата на държавите, които имат претенции, предоставят добри условия за инвеститора и биха били амбицирани да изпълнят точно и съответните параметри в плана. Това заяви ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

„Тойота“ изтегля 3,4 милиона автомобила

Японската корпорация „Toyota Motor Corp” обяви, че изтегля 3,4 милиона автомобила по целия свят поради електронна неизправност, което може да доведе до блокиране на механизма на отваряне на въздушните възглавници при катастрофи.

Никола Бакалов се присъединява към управленския екип на Fibank

Никола Бакалов се присъединява към управленския екип на Fibank като член на Управителния съвет и изпълнителен директор. Бакалов ще отговаря за дирекции „Банкиране на дребно“, „Главна каса“, „Дигитално банкиране“, „Злато и нумизматика“, „Картови разплащания“, „Клонова мрежа“, „Организация и контрол на клиентското обслужване“ и „Частно банкиране“.