С вар пазим дръвчетата от вредители и слана
3

С вар пазим дръвчетата от вредители и слана

Избираме сухо време и температури над 4 градуса

С варосването предпазваме кората на дърветата от напукване, и така ще попречим на вредителите да се скрият в напуканата кора. Така ще попречим в голяма степен на гризачите да изядат кората. С варосването всъщност избиваме вече влезлите вредители под кората.

Мъхове

Първо започваме с почистването на мъхове и напукани стари кори, които ще ни пречат да варосаме правилно. Това правим с помощта на телена четка или друг подходящ инструмент. След това трябва да направим нашият варов разтвор. Ето няколко рецепти за него: 2,5 кг вар, 10 литра вода, 100 г лепило за дърво и 500 г меден сулфат. Можем да си приготвим варово мляко като 2 кг гасена вар разтворим в 10 л вода. Другият вариант е да приготвим гъста смес от

2 кг гасена вар, 250 грама меден сулфат (син камък) , 1 кг глина.  

Метла

Намазването на готовият варов разтвор трябва да направим с помощта на бояджийска четка или метла. Намазваме хубаво ствола на дърветата, като внимаваме, ако има пукнатини и там да влезне от варовия разтвор. Ако имаме по-големи пукнатини или рани по кората, ние трябва да си купим или да си направим овощарски мехлем и да намажем тези участъци преди варосването.

Самото измазване с варовия разтвор трябва да правим в сухо време, при температури навън над 4-5 градуса. Това се прави с цел разтвора хубаво да попие по кората на дървото. И така да му направим защита против вредителите, минусовите температури и гризачите. Измазваме както младите, така и старите дървета.

Забавяне

Опитните градинари съветват да се ползва варно мляко (20% разтвор) и ръчна пръскачка за дръвчета, така че да се варосат изцяло овошките – от горе, до долу. Това ще спомогне за по - доброто запазване на кората през зимата, ще обезпаразити в по-голяма степен овошките и ще забави началото на вегетацията с около 20 дни, което може да бъде решаващо за цъфтежа заради пролетните слани. За по-младите фиданки, можем да ползваме 10% разтвор.

През пролетта самото варосване можем да направим от Февруари, до началото на Май. Но колкото по-рано, толкова по-добре.

 

Садим праскови и череши до зид или каменна стена

Ако през есента искаме да си посадим овошки, можем отсега да се погрижим те да бъдат защитени максимално от пролетни слани. Ето и няколко лесни за изпълнение предложения. Първото е да да изберем сортове, които цъфтят по-късно във времето и така имаме доста по-голям шанс да се опазим от сланите.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.