С три месеца забавят въвеждането на тол таксите (ОБЗОР)

С три месеца забавят въвеждането на тол таксите (ОБЗОР)

Превозвачите издействаха по-ниски тарифи след среща с премиера

По-ниски тол такси, забавяне на въвеждането на новото таксуване по пътищата и по-малък обхват на пътищата си издействаха превозвачите след среща с премиера Бойко Борисов и замесените в темата министри.

Браншът, който скочи на таксите на изминат километър от 20 стотинки до близо лев, ще започне разговори с управляващите веднага след изборите. Тогава регионалният министър Петя Аврамова обеща да свика обществения съвет, на който да представи ревизирани сметки за заплащането на изминато разстояние. Най-вероятно новата тол система за тежкотоварните автомобили и автобуси

ще започне да таксува едва през ноември

а не от средата на август, както беше планирано. Цените също ще се определят в диалог с бранша и след реални тестове на системата. Дотогава превозвачите ще използват винетки.

От 16 август започват тримесечни тестове, в които ще се видят реалните резултати от преминаващите тежкотоварни автомобили. Аврамова обясни, че има възможност тестовият период да свърши по-рано.

Три месеца по пътищата с камиони на бранша, с монтирани бордови устройства или чрез GPS системите в по-модерните машини, ще отчитат изминати километри. Едва тогава от бранша са готови да дискутират цени на километър, коментира пред „Монитор“ изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. По думите на Аврамова са подготвени няколко варианта, които подлежат на преговори с бранша. От днес на работни срещи

ще се дискутира и по обхвата на пътната мрежа с платени тол такси

Исканата от превозвачите карта с обхвата на тол системата е готова и ще бъде също обсъдена. В нея са фиксирани пътищата с нулева тол такса, които не са в добро експлоатационно състояние. Приходите от винетки през 2018 г. са 380 млн. лв. От тях 268 млн. лв. са приходите от леки коли, а останалите 112 млн. лв. са приходите от тежкотоварните автомобили. Или с други думи, от всички приходи от пътища в страната 70% идват от колите и 30% - от камионите. Това съотношение показва, че в текущата система по-голямата тежест пада върху хората, а бизнесът, чиито камиони в най-голяма степен увреждат и настилката, всъщност плаща нищожна цена. Затова и беше ясно, че всяка нова система всъщност ще товари камионите, а не хората.

От бранша подкрепят идеята за въвеждането на новата система, но

не и с десетократно увеличение на събираните такси

Вместо очакваните приходи от над 1 млрд. лева от тол системата според транспортния бранш е реалистично сумата да бъде наполовина или около 500 млн. лева. Петя Аврамова напомни, че приходите от винетки са около 370 млн. лева, а от централния бюджет се дават други около 200 млн. лева, които са недостатъчни за ремонт и строителството на пътища, като недостигът на средства за тази цел е около 600 млн. лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.