С телефон срещу горските пожари
2

Дариха техника на Витошко Студена

С телефон срещу горските пожари

Наплив от ловци от Дания и Белгия за сезона, каза Дамян Дамянов, шеф на ЮЗДП

Китайска компания дари техника за превенция на горски пожари на ловно стопанство Витошко Студена. Дарението е комплект от термо камера, с охранителни камери и е на стойност 50 хил. евро.


Камерата ще бъде монтирана на кула, и ще засича възникването на пожар в радиус от 10 км. Така ще бъдат наблюдавани Витоша, Верила, Самоковско, обясни Дамян Дамянов, който е директор на Югозападно държавно предприятие, в чиято територия влиза и Витошко Студена. Той допълни, че китайската компания не случайно е избрала е предприятието за това дарение. На територията на ЮЗДП има девет противопожарни кули, а тази във Витошко Студена ще е десетата.
Кули
Съоръженията позволяват данните да бъдат следени и от телефон. Благодарение на информацията може да се реагира незабавно на пожарите. В ЮЗДП ефективността при погасяването е увеличена двойно в сравнение с миналата година. Предприятието е оборудвано и с противопожарни мобилни автомобили, каза още Дамянов.
Ловното стопанство Витошко Студена е разположено основно в Западна Витоша и територията му обхваща не голяма площ от 16 хил.ха, а целият парк е 2 27 хил.ха.
Животни
Въпреки това планината е пълна с животни. Има около над 8 вълка, диви свине, муфлони, елени лопатари, сръндаци, благородни елени, зайци и много пъдпъдъци. Мечките са се увеличили от 10 на 16, а някои от тях имат по тни малки. Те могат да бъдат срещнати по горските пътеки, разказа ловецът. В момента организираният лов на диви свине е в разгара си. Пълно е с ловци от Дания, Белгия, Германия и България в цялото Югозападно предприятие. Само два случая на АЧС са открити по време на лова на дива свиня , а миналата седмица нито един, каза Дамянов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.