0

К итайска компания дари техника за превенция на горски пожари на ловно стопанство Витошко Студена. Дарението е комплект от термо камера, с охранителни камери и е на стойност 50 хил. евро.

Китайска компания дари техника за превенция на горски пожари на ловно стопанство Витошко Студена. Дарението е комплект от термо камера, с охранителни камери и е на стойност 50 хил. евро.


Камерата ще бъде монтирана на кула, и ще засича възникването на пожар в радиус от 10 км. Така ще бъдат наблюдавани Витоша, Верила, Самоковско, обясни Дамян Дамянов, който е директор на Югозападно държавно предприятие, в чиято територия влиза и Витошко Студена. Той допълни, че китайската компания не случайно е избрала е предприятието за това дарение. На територията на ЮЗДП има девет противопожарни кули, а тази във Витошко Студена ще е десетата.
Кули
Съоръженията позволяват данните да бъдат следени и от телефон. Благодарение на информацията може да се реагира незабавно на пожарите. В ЮЗДП ефективността при погасяването е увеличена двойно в сравнение с миналата година. Предприятието е оборудвано и с противопожарни мобилни автомобили, каза още Дамянов.


Ловното стопанство Витошко Студена е разположено основно в Западна Витоша и територията му обхваща не голяма площ от 16 хил.ха, а целият парк е 2 27 хил.ха.
Животни
Въпреки това планината е пълна с животни. Има около над 8 вълка, диви свине, муфлони, елени лопатари, сръндаци, благородни елени, зайци и много пъдпъдъци. Мечките са се увеличили от 10 на 16, а някои от тях имат по тни малки. Те могат да бъдат срещнати по горските пътеки, разказа ловецът. В момента организираният лов на диви свине е в разгара си. Пълно е с ловци от Дания, Белгия, Германия и България в цялото Югозападно предприятие. Само два случая на АЧС са открити по време на лова на дива свиня , а миналата седмица нито един, каза Дамянов.