С шоколадена лотария преди близо 100 години варненци събират пари за изграждането на библиотека в центъра на града. На 26 декември 1930 година на редовно годишно събрание на Културно-просветното читалищно дружество във Варна, уредникът на библиотеката в града Добрин Василев, повдига въпросът за построяването на нова сграда.

С това идва и търсенето на начини за набиране на средства за осъществяване на идеята, припомня електронното издание moreto.net. Така се стига до една интересна и нетрадиционна "шоколадена лотария", чрез тогавашната фабрика “В. А. Пеев”. Приходите от нея се събирали и следели от сформирания към дружеството "Лотариен комитет", съвместно с "Лига за курорта Варна".

Нарочна листовка агитирала гражданите на морския град да участват в събирането на паричните средства. В нея се посочвало: "Трябва ли да се допусне и занапред Варна да остане без читалищно-библиотечна сграда, чрез която да манифестира културните постижения на нацията? … Варна не е само на варненци, а на всички българи и главно на всички умствени работници…

Ние ви молим, когато купувате шоколад за децата си или за децата на своите близки, предпочитайте шоколада "Варна”. Той ви носи билет от нашата лотария… По тоя начин Вие ще дадете своята подкрепа, материална и морална, на ония, които са си поставили благородната цел – да се построи във Варна – царицата на Черното море, величествена читалищно-библиотечна сграда – символ на културния напредък на българина".

Последва широка рекламна кампания във варненската преса. "Яжте шоколад без пари! Който купи билет за 10 лв. от Варненската лотария, получава даром таблетка млечен шоколад! В щастлив случай - печалба 500,000 лв. Главна печалба и други по 400,000 лв., 160,000 лв., 80,000 лв. и т.н. Всичко 2,400,000 лв.", гласи реклама в “Съюзен вестник на вестниците” от 29 май 1933 година.

Лотарията носи приход от 1,5 млн. лв., но за съжаление до построяване на библиотечна сграда не се стига, тъй като средствата не били достатъчни. Едва през 1942 година с допълнителна субсидия от Министерството на просвещението и Община Варна са събрани 2 100 000 лв., с които е купена частната къща на бул. "Сливница" 46, собственост на варненския адвокат и кмет Александър Василев, известна като "Патрицианския дом".

Там се настаняват читалище "Цар Борис III" (днес "Варненски будители") и градската библиотека.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трайно безработни почти няма, сочи доклад за икономиката във Варна в условията на пандемия

Трайно безработни почти няма. Това сочи доклад за икономиката във Варна в условията на пандемия. Докладът е изготвен по поръчка на Община Варна от  Института за пазарна икономика и е под надслов „Влиянието на COVID-19 върху икономиката на Варна“. Той дава информация за очаквано въздействие на кризата с коронавируса върху бизнеса в града.

Офталмолозите във Варна вече имат предпазни шлемове

Уникален предпазен шлем за офталмолози бе създаден във варненската Университетска болница за очни болести във Варна. Това съобщи изпълнителният директор на здравното заведение, проф. д-р Христина Групчева, цитирана от Радио Варна.

95 досъдебни производства за нарушаване на мерките срещу COVID-19

От началото на въвеждането на извънредните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 до момента Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор 95 досъдебни производства за престъпления по член 355, ал. 2 от НК, свързани с нарушаване на карантината.