0

З ащо използвате шампоан за килими, за да чистите лехите. Този въпрос най-често е задаван на Джонатан Грейтрекс и неговия екип в отдела, поддържащ парковете на графство Гламорган, Уелс.

Защо използвате шампоан за килими, за да чистите лехите. Този въпрос най-често е задаван на Джонатан Грейтрекс и неговия екип в отдела, поддържащ парковете на графство Гламорган, Уелс.

Посетилите могат да бъдат извинени за своето объркване. Машините за пяна, които се използват в парковете, наистина изглеждат като такива за чистене на килими, съобщава Би Би Си.

Нов подход
Но те всъщност са част от напълно нов подход за прочистване без използването на потенциално опасни химикали за унищожаване на плевелите.


Притесненията относно глифозата – най-използвания пестицид за унищожаване на плевели в света – набира сила от 2015 г., когато Световната здравна организация обяви, че вероятно той е канцерогенен.
Оттогава десетки хиляди ищци се включиха с жалби срещу германския химичен гигант Байер, че техният базиран на глифозат пестицид ги е разболял от рак.
Опасно
В ЕС глифозатът е разрешен за употреба до 2022 г. Но Германия, Австрия, Нидерландия, Франция и Чешката република обещават или обмислят забрана.
Междувременно много организации се обръщат към неконвенционални алтернативи. В случая с пяната става въпрос за целево пръскане на зони с плевели със смес от топла вода и биоразградима пяна, направена от растителни масла и захари.
„Въпреки, че не е магическа пръчка, която да замени глифозата, тя намали значително неговата употреба”, обяснява Джонатан Грейтрекс.
В усилията си да намалят употребата на пестициди, някои се връщат към забравени технологии за унищожаване на плевелите, например с електричество.