С пълен консенсус комисията по култура подкрепи закона за медиите

С пълен консенсус комисията по култура подкрепи закона за медиите

Хамид за предложените с Пеевски, Цонев и Кръстева текстове: Ще помогнат и в борбата с фалшивите новини

Осветляването на собствениците на медии бе подкрепено с пълен консенсус от депутатите от парламентарната комисия по култура и медии. Обсъждането на текстовете, внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Хамид Хамид, Йордан Цонев и Велислава Кръстева мина без дебати.

В пленарната зала поправките в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, предвиждащи оповестяването на разпространителите и доставчиците на медийни услуги, ще влязат за разглеждане на второ четене следващата седмица.

“Очаквах този консенсус, защото за да се стигне до тук работната група, излъчена от комисията, заедно с представители на МК и а представители, излъчени от някои медии, свършиха огромна работа. Бяха изчистени всички забележки, които бяха отправени от всички съсловни организации, журналисти и собственици на медии. Заслугата да го има този консенсус се дължи на работната група, която е намерила пресечната точка между различните мнения и становища. Получи се един чудесен закон”, посочи Хамид. По думите му, собствениците на медии ще подават информация към МК, а то от своя страна ще трябва да установи дали има разминаване с данните, фигуриращи в Търговския регистър и да приложат закона. “Целта на закона е да осветли и информира обществото”, допълни депутатът. Според него в обществото има много спекулации кой кой е в медиите и с новите текстове тези съмнения ще се разсеят. “Това е важна стъпка в борбата с фалшивите новини, защото в голяма част от фалшивите новини собственикът остава скрит. Така всеки ще знае чия собственост е дадена медия и кой е разпространителят на дадена медия”, каза още Хамид.

Със законопроекта се създава електронен регистър към МК, а всеки собственик на медия се задължава в срок до 30 юни да подаде декларация, чрез попълване на електронен формуляр на интернет страницата на ведомството. Информацията ще се подава и до Агенцията по вписванията и подлежи за обявяване в Търговския регистър. В декларацията ще се съдържа и информация дали доставчикът на медийни услуги заема публична длъжност, както и информация за всяко публично финансиране за предходната календарна година, неговият размер и основание, както и данни за лицето извършило финансирането. Когато лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга или редакционната политика е различно от действителния собственик, това обстоятелство ще се посочва в декларацията. Ако тя не е подадена в срок или в нея има разминаване пък, ще се налага санкция в размер от 10 до 15 хил. лв. Електронният регистър трябва да заработи до една година, след окончателното приемане на закона, а МК трябва да предвиди в бюджета си за следващата година средствата за изграждането му. Освен това със закона разпространителите на печатни издания ще бъдат задължени до 31 януари да декларират пред МК собственика си, както и броя на обектите, чрез които ги продават и разпространяват. Ако някои от тях има повече от 1/3 от тези пунктове, ведомството ще информира КЗК и ще се задейства антимонополното законодателство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.