От понеделник КЕВР и министерството на енергетиката започват проверки на трите ерепета в страната. Това съобщиха на специална пресконференция днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите им това е една от двете мерки, които въпросните ведомства ще приложат за справяне с проблема.

Причината да се проверяват електроразпределителните дружества е, защото те в последно време


изкупуват над 30% от енергията в сегмента "ден напред"


на енергийната борса. Най-вероятно ще се инспектира да те наистина потребяват за дейността си тези количества. Според министър Петкова е редно държавата, контролните органи да направят своите проверки по отношение на това дали тези количества, които българските граждани и българският бизнес плащат и отговарят на употребеното от тях количество. „Ще проверяваме на случаен принцип електромери и табла, за да разберем дали това, което се отчита, отговаря на действителността“, уточни тя.

„В периода януари-февруари, в който по начало потреблението на електроенергия е засилено, българските граждани трябва да бъдат уверени, че министерство на енергетиката и КЕВР са проверили състоянието на електроразпределителните дружества и енергията, която се отчита отговоря на действително потребената“, каза Иван Иванов. По думите му, ако някъде има съмнения, незабавно ще бъде проверен съответният електромер, за да се поддържа доверието на българските граждани в институциите, които гарантират качеството и безспорно точното измерване.

Втората мярка, която бе обявена днес е свикването на съвещание в понеделник в КЕВР ръководителите на трите разпределителни дружества и на най-големите продавачи на енергия на борсата - държавните АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-Изток-2“ и НЕК, за


да представят мерки за стабилизиране на пазара „ден напред“.

Според Иван Иванов, форматът на заседанието се обуславя от обстоятелството, че за да се постигне определена ликвидност на Българската независима енергийна борса, е необходимо на нея да се предлагат достатъчни количества електроенергия в различни сегменти, в различни пакети.

Шефът на КЕВР и министърът на енергетиката обаче, не обясниха на въпросното съвещание в началото на следващата седмица не са поканени търговците на електроенергия и големите потребители.

В заключение Иван Иванов увери, че от 1 юли електроенергията за бита няма да поскъпне повече от нивото на инфлацията на годишна база.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Tesla отново качва цените на автомобилите си

Технологичният гигант Тесла (Tesla) повиши цената на колите си за пореден път този месец, предават от сайта marketwatch.com. Ръстът е с приблизително 3% като не засяга всички автомобили.

Върховната административна прокуратура изискала информация за нарушения на русия Uber у нас

Върховната административна прокуратура е изискала конкретна информация - за броя на нарушенията от началото на проверките, на съставените актове за установяването им и издадените наказателни постановления и за постановените заповеди за налагане на принудителни административни мерки във връзка с осъществяването на нерегламентирана дейност за таксиметров превоз на пътници чрез мобилно приложение „МАКСИМ“.