От понеделник КЕВР и министерството на енергетиката започват проверки на трите ерепета в страната. Това съобщиха на специална пресконференция днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите им това е една от двете мерки, които въпросните ведомства ще приложат за справяне с проблема.

Причината да се проверяват електроразпределителните дружества е, защото те в последно време


изкупуват над 30% от енергията в сегмента "ден напред"


на енергийната борса. Най-вероятно ще се инспектира да те наистина потребяват за дейността си тези количества. Според министър Петкова е редно държавата, контролните органи да направят своите проверки по отношение на това дали тези количества, които българските граждани и българският бизнес плащат и отговарят на употребеното от тях количество. „Ще проверяваме на случаен принцип електромери и табла, за да разберем дали това, което се отчита, отговаря на действителността“, уточни тя.

„В периода януари-февруари, в който по начало потреблението на електроенергия е засилено, българските граждани трябва да бъдат уверени, че министерство на енергетиката и КЕВР са проверили състоянието на електроразпределителните дружества и енергията, която се отчита отговоря на действително потребената“, каза Иван Иванов. По думите му, ако някъде има съмнения, незабавно ще бъде проверен съответният електромер, за да се поддържа доверието на българските граждани в институциите, които гарантират качеството и безспорно точното измерване.

Втората мярка, която бе обявена днес е свикването на съвещание в понеделник в КЕВР ръководителите на трите разпределителни дружества и на най-големите продавачи на енергия на борсата - държавните АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-Изток-2“ и НЕК, за


да представят мерки за стабилизиране на пазара „ден напред“.

Според Иван Иванов, форматът на заседанието се обуславя от обстоятелството, че за да се постигне определена ликвидност на Българската независима енергийна борса, е необходимо на нея да се предлагат достатъчни количества електроенергия в различни сегменти, в различни пакети.

Шефът на КЕВР и министърът на енергетиката обаче, не обясниха на въпросното съвещание в началото на следващата седмица не са поканени търговците на електроенергия и големите потребители.

В заключение Иван Иванов увери, че от 1 юли електроенергията за бита няма да поскъпне повече от нивото на инфлацията на годишна база.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Броят на туристите в света се е увеличил с 6%

Броят на международните туристи в света е продължил значително да се увеличава през 2018 година с растеж от 6 процента до 1,4 млрд. души, според предварителна оценка на Световната туристическа организация (СТО) към ООН, предаде АФП.

МВФ прогнозира цени на петрола под $60 за барел през 2019-та и 2020-та

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за цената на петрола през 2019 и 2020 година до под 60 долара за барел. Това се посочва в януарския доклад на организацията "Световни икономически перспективи", цитиран от световните агенции.

Великобритания отбеляза рекордни 100 млрд. лири от дивиденти

Изплатените дивиденти в Обединеното кралство през 2018 г. са били близо 100 млрд. лири, което е нов рекорд въпреки отрицателното влияние на валутните курсове и забавянето на британския растеж, предаде АФП.