С промените в закона за висшето образование: Край на „летящите професори“ (ОБЗОР)

С промените в закона за висшето образование: Край на „летящите професори“ (ОБЗОР)

Депутатите сложиха край на „летящите професори“, след като днес приеха на второ четене промените в Закон за висше образование. Ограничението е във връзка с акредитацията на вузовете. Така един член на академичния състав ще може да участва в определянето на оценката от програмната акредитацията само на едно висше учебно заведение.

От оценката, която е от 0 до 10, пък ще зависи в какви степени ще могат да обучават вузовете. Университетите, които получат от 4, 00 до 5, 99 имат право да подготвят само бакалаври. Ако програмната акредитация е между 6, 00 и 7, 99, то вузът има право да издава и дипломи за магистър. В образователната и научна степен „доктор“ пък могат да подготвят само университетите с оценки над 8, 00. Те ще бъдат и тези, които ще имат право да предлагат нови специалности в направления, за които вече са акредитирани. При две последователни оценки под 4, 00 на институционалната акредитация пък вузовете ще бъдат закрити, ако не пожелаят да им бъде направена повторна оценка.
Според промените ректори, декани и ръководители на катедри не могат да заемат длъжността след навършване на 65 г. Това се отнася и за тези, които нямат възможност да изпълнят поне половината от мандата до навършване на възрастта. Това обаче не важи за тези, които вече са избрани и те завършат мандата си. Ректорите ще имат и задължението да сключват договори за управление с министъра на образованието и науката. В тях ще бъдат описани приоритетите и политиките, които трябва да следват. Министърът ще следи дали ректорите го изпълняват договора в ежегодния им отчет. Договорът за управление ще се прекратява с края на мандата му или при навършването на 65-годишна възраст.
Нови частни и държавни вузове, както и филиали към тях няма да се откриват до приемането на Национална карта на висшето образование. Тя ще описва териториалната и профилната структура на университетите и специалностите в страната спрямо потребностите на пазара на труда. Просветният министър Красимир Вълчев обясни, че картата ще зададе рамка, с която да се спре откриването на нови центрове за висшето образование, както и да предотврати струпването им в една част на страната. Той даде за пример как в Североизточната България има 4 икономически центъра. Вълчев допълни, че националната карта ще бъде основа Националната агенция по оценяване и акредитация да отказва разкриването на нови специалности и направления. „На 90% образователната система е достигнала предела си на разрастване, но има още 10%, в които да се доразвива“, смята просветният министър. Нови специалности били необходими в направления като математика, информатика, инженерни науки. Първоначално бе предвидено Народното събрание да приема картата, но между първо и второ четете бе предложено това да се случва от Министерски съвет по предложение на образователния министър. При гласуването в зала председателят на образователната комисия Милена Дамянова обясни, че по този начин няма да могат да се прокарат лобистки интереси или пък да се предава престиж на определени райони. Картата трябва да бъде изготвена в период от 1 година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.