С ПРОМЕНИ В ЗУТ: Облекчават издаването на разрешение за строеж

С ПРОМЕНИ В ЗУТ: Облекчават издаването на разрешение за строеж

С промени в ЗУТ облекчават издаването на разрешение за строеж. Това предлага Координационният съвет на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор. Инициативата за нормативна реформа ще се развива паралелно в две направления, съобщиха от Камарата на архитектите в България (КАБ).

По-дългосрочният и радикален план включва създаването на изцяло нов закон под формата на кодекс, който да обедини и замени функциите на сега действащите Закон за устройство на територията (ЗУТ), Закон за регионалното развитие, Закон за устройството и застрояването на Столичната община и Закон за устройството на Черноморското крайбрежие. В по-краткосрочен аспект се предвижда да бъдат предложени спешни промени в тази посока в ЗУТ. Проектът за изменение и допълнение на ЗУТ ще бъде разработен и съгласуван в сътрудничество с Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столична община и след това внесен за разглеждане в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В момента


процедурите по издаване на разрешение за строеж са тромави и продължителни,

тъй като се изисква съгласуване и одобрение на всички проектни части в различни административни звена, посочват от Камарата. Издаването на документа отнема от 3 до 5 месеца, което затруднява инвестиционния процес. Необходима е оптимизация на процедурата, която да регулира функциите и да разпредели правилно отговорностите между всички участници в строително-инвестиционния сектор. За тази цел може да се приложи германския опит, при който процедурата е значително облекчена и се изисква по-малък обем документация, смятат от бранша.

В Германия разрешение за строеж се получава след одобряване на идейния проект и съответствието му с предвижданията на градоустройството. В техническата и работната фаза на проекта, отговорността за качеството и пълнотата на отделните части е на главния проектант. По този начин


не се дублират дейностите на администрацията и на експертите

- автори и консултанти на проекта.

Координационният съвет е създаден през есента на 2020 г. с цел обединяването на браншовите организации по ключовите теми и проблеми, свързани с развитието на строително-инвестиционния сектор. В съвета участват Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на инженерите по геодезия, Съюзът на архитектите в България, Българската асоциация на архитектите и инженерите - консултанти и Националната асоциация на строителните предприемачи. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.