С ПРОМЕНИ В НАРЕДБА: Издават амбулаторен лист и без направление

С ПРОМЕНИ В НАРЕДБА: Издават амбулаторен лист и без направление

Пациентите, които имат издадено направление и пациентите, които потърсят медицинска помощ без издадено направление, трябва да бъдат равнопоставени при получаването на медицинска помощ. Това се посочва в мотивите на министъра на здравеопазването към направените предложения за промяна в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

В мотивите е посочено още, че равнопоставеността трябва да е гарантирана, независимо от източника на заплащането на оказаната медицинска помощ - НЗОК, застрахователен фонд или др.
Заради постъпили сигнали за неиздаване на амбулаторен лист на пациенти, които са заплатили сами медицинска помощ, с проекта се предлага текст, с който изрично да бъде указано, че амбулаторен лист се попълва, независимо дали пациентът ползва медицинска помощ в рамките на здравното осигуряване или на друго основание. С това ще се гарантира документиране на извършените на пациента медицински дейности в извънболничната помощ, което ще доведе до пълнота на медицинската документация и улесняване на последващото проследяване и лечение.
Документите за хоспитализация ще се попълват при всички случаи на необходимост от хоспитализация, независимо дали пациентът ползва медицинска помощ в рамките на здравното осигуряване или на друго основание, предвижда още проектът.
За да се избегне всякаква форма на дискриминация на пациентите по повод източника на финансиране на лечението им, с проекта се предвижда при липса на капацитет за планова хоспитализация, лечебните заведения да поддържат актуална листа за планов прием за всяка клиника и/или отделение, като в листата се включват всички подлежащи на хоспитализация лица с изключение на тези, които се нуждаят от незабавен прием в лечебното заведение. Запазва се изискването пациентът да бъде информиран за причините за включването му в листата за планов прием и възможните последствия от забавяне на лечението му. В проекта са определени и общите изисквания за процедиране за спазване на поредността на приема в лечебното заведение. С предложените промени лечебните заведения се задължават да публикуват на интернет страницата си актуална информация за листата за планов прием, за
поредността на вписаните в нея пациенти и определените дати за приема.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.