С ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО: Борят партийната агитация в училища

С ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО: Борят партийната агитация в училища

До края на седмицата ще предложим промени в закона за предучилищното и училищното образование, с които ще искаме пълна деполитизация и департизация на тази система. Това съобщи служебният образователен министър проф. Николай Денков. Той обясни, че така политическата дейност и партийната агитация в училище, както и разпространяването на идеологически и политически доктрини ще бъдат забранени.

Проф. Денков отбеляза като пропуск факта, че в текстовете на ЗПУО никъде няма ясно регламентирано изискване училищната система да бъде освободена от партийна и политическа дейност. „За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо кои са партиите. Всеки има право да бъде член на партия, но няма право да агитира и да провеждат партийна пропаганда независимо кои са партиите “, подчерта проф. Денков. Той обясни, че в университетите ситуацията е по-различна и в Закона за висшето образование изрично е казано, че освен от идеологически и религиозни доктрини, висшето образование е освободено и от политически доктрини. Затова според проф. Денков това трябва да се случи и в училищата. „Така ще да знаем, че нашите деца, учителите и ръководствата са фокусирани върху учебната дейност и съдържание, а не върху други дейности“, коментира министърът.

Той уточни, че предложението ще бъде направено като проект за изменение и допълнение на закон, след което ще има един месец публично обсъждане и като се състави новото Народно събрание, Министерския съвет ще може да го приеме и да им го предложи. "Решението ще зависи от партиите в парламента. Аз казвам моето мнение като родител и преподавател. Смятам, че в училището няма място за партийна политика", каза проф. Денков. Той уточни, че промените няма да засегнат правото на учители и директори да участват в партии.

Само за миналата кампания началниците на 11 от 28 - те регионални образователни инспекторати са били в отпуска, за да се включат в нея. "В момента привършва първата серия проверки на регионалните образователни инспекторати. Ще направим още една. Като бъдат готови крайните резултати, ще обявява как изглеждат и какви ще са последиците", каза проф. Денков. Той уточни, че проверките са комплексни, но са в резултат на подадени сигнали, че в хода на предизборната кампания тогава върху директори и учители е оказван натиск, свързан с дейността на политически партии.

Още преди старта на кампанията за изборите на 11-и юли министърът е предупредил ръководителите и учителите в образователната система да се въздържат от политическа дейност в училище още в първия ден на сегашната предизборна кампания. Към момента само един началник на Регионално управление на образованието е кандидат за депутат и е излязъл в дългосрочен отпуск по болест.

Министър съобщи още, че три училища вече са подали заявки за участие по програмата "Отново заедно", по която 27 000 ученици и 3 000 учители ще могат да отидат на безплатен едноседмичен лагер. По думите на проф. Николай Денков след като започне събирането на документите ще може да бъде направен анализ на проблемите, които са имали училища при подготовката им. Министърът уточни, че частните училища няма да могат да кандидатстват за финансиране, защото в общия случай те нямат право да участват в национални програми. Те са допускат до тях по изключение. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.