С по-скъп ток или заем спасяват най-големия държавен ТЕЦ

С по-скъп ток или заем спасяват най-големия държавен ТЕЦ

До март трябва да плати 466 млн. лв. за въглеродни емисии

За спасяването на финансово закъсалата държавна ТЕЦ „Марица-2“ може да се наложи да се вдигне цената на електроенергията или БЕХ да й отпусне заем. Това стана ясно след вчерашното заседание на парламентарната комисия по енергетика.

За спасяването на финансово закъсалата държавна ТЕЦ „Марица-2“ може да се наложи да се вдигне цената на електроенергията или БЕХ да й отпусне заем. Това стана ясно след вчерашното заседание на парламентарната комисия по енергетика.

Председателят на комисията Делян Добрев потвърди вероятността да се наложи поскъпване на тока. „За мен правилното решение е в максимална степен да се съкратят разходите“, каза още той. По думите му, ако това не стане, ще се наложи увеличаване на приходите, което означава точно поскъпване на тока. „Надявам се да не се стига дотам, а

държавата да оптимизира работата на своите дружества,

за да си намалят разходите. Разбира се, ние ще очакваме предложения вариант от министерството на енергетиката за справяне с проблема“, обясни той. Относно идеята БЕХ да поеме разходите за парниковите емисии, които са на стойност от над 466 млн. лв. и трябва да бъдат платени от държавния ТЕЦ до март, за да продължи работата си, Делян Добрев поясни, че това не може да стане безвъзмездно. „Може да ги поеме със заем към теца, който обаче

няма да подобри ситуацията с теца, а обратното

- ще я влоши още повече.

След заседанието на енергийната комисия, на което министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговаряше на депутатски въпроси, тя отрече да се планира поскъпване на електроенергията за да се спаси най-големия държавен ТЕЦ в Маришкия басейн и цената остава, такава, каквато е. Тя потвърди, че централата трябва да плати огромната сума, за да продължи да работи, без да рискува големи глоби. „Трябва да начертаем мерки за излизане от ситуацията, защото въглищните централи са базова мощност, без която българската енергийна система няма как да работи нормално“, обясни министърът. По думите й, други страни от ЕС са решили подобен проблем с кандидатстване и съответно одобряване от Еврокомисията на т. нар. стратегически резерв.

Относно идеята за обединението на най-голямата държавна ТЕЦ с АЕЦ „Козлодуй“ Петкова уточни, че е против, защото

по понятни причини АЕЦ трябва да е стабилна финансово.

„Подобно обединение би създало повече проблеми, отколкото да даде решение. На АЕЦ-а ще трябват пари за удължаване на срока за експлотация на 6-и блок“, поясни министърът.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев, обясни за „Монитор“, че захласнати по дерогацията за азотните и серни окиси от тецовете, сега ни удари въглеродният двуокис. Според професора дори да има дерогация, именно високите цени на купуваните квоти за парнкови газове ще ни накарат

сами да си затворим централите по икономически причини.

Той смята, че е при тези големи разходи логично е те да бъдат поети от потребителите чрез по-висока цена на електроенергията.

„Има вариант за изграждане на нови въглищни нискоемисионни централи“, обясни още професорът. „Китай в последните няколко години затвори 120 хил. МВт стари централи и построи на тяхно място нови с мощност 150 хил. МВт. Тецовете се строят бързо, не са скъпи. Трябва да си направим сметката, дали да плащаме по 500-600 милиона на година или да построим нова за милиард“, добави проф. Тасев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.