С пазарен механизъм за капацитет спасяваме големите тецове

С пазарен механизъм за капацитет спасяваме големите тецове

„Трябва да се ориентираме към използването на пазарен механизъм за капацитет. На централите, които ще участват в пазарния механизъм трябва да бъдат покрити основните разходи за заплати, за рехабилитация и ремонт”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова при откриването на кръгла маса, посветена на механизмите за капацитет и въглищните региони в преход.

„Възможностите за въвеждането му за въглищните региони са от една страна използването на пазарен механизъм за капацитет и стратегически резерв. Това, което страната ни е направила като анализ показва, че нашата посока върви към използването на пазарен механизъм за капацитет”, подчерта енергийният министър. Тя смята, че пазарният механизъм е 

по-добрият вариант за България,

 защото от една страна ще осигури ликвидност на пазара и няма да има дефицит на електрическа енергия. От друга страна ще бъде гарантирана сигурността на доставките и работата на централите. „Пазарният механизъм за капацитет, за който България ще кандидатства е в рамките на 10 години - от 2020-2030 г. В зависимост от представените цени и оферти, ще бъде избрана най-добрата за българския пазар и българския потребител. Одобрявайки пазарния механизъм за капацитет Европейската комисия ще постави много ясни условия, които изискват волята и амбицията да направим определени пазарни реформи. Това за България означава пълната либерализация на електроенергийния пазар”, смята енергийният министър.

„При напълно либерализирания пазар на електроенергията трябва да имаме

 абсолютно еднакви изисквания за всички участници

в него”, посочи още Теменужка Петкова, според която усилията, които се полагат са комплекси, защото изисква много сериозен прочит и анализ на ситуацията.

По думите й, България стриктно спазва целите, свързани с развитието на енергетиката в рамките на Европейския съюз за преход към нисковъглеродна икономика и декаборнизация, но постигането им преминава през сериозни предизвикателства пред всички страни от ЕС.

„Българската национална позиция винаги е ясно изразена и преходът към нисковъглеродна икономика и декаборнизация трябва да бъде плавен и справедлив, свързан със спецификите на всяка една държава. Когато става въпрос за предизвикателствата Европа и ЕС посочват и механизмите, които могат да застраховат рисковете, обясни Петкова. Тя увери, че това, което ние искаме да направим не се различава съществено от другите държави-членки.

Министърът обясни още, че механизмите за капацитет са признат от Европейската комисия метод, чрез който държавите членки могат да гарантират сигурност на електроенергийните доставки. Пред участниците в дискусията тя очерта основните стъпки за въвеждането на мярката у нас. Петкова припомни за сключения от „Български енергиен холдинг“ ЕАД договор с международен консултант, който

оценява състоянието на електроенергийната система

и трябва да аргументира въвеждането на подходящ вариант на механизъм за капацитет в страната. „Консултантът вече анализира енергийните мощности не само в България, а и в целия регион и разработи модел на пазара при различни сценарии за търсене и предлагане на електроенергия”, уточни министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.