С пари по европроекти: Обновяват пет манастира  и осем църкви

С пари по европроекти: Обновяват пет манастира и осем църкви

Ремонтират някои от храмовете по програми с Румъния и Северна Македония

Пет манастира и осем църкви в страната ще бъдат обновени със средства по европроекти. Става дума за Бачковската, Троянската, Кремиковската, Килифаревската и Плаковската обител, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Освен реставрационните работи на стенописите, ремонтните работи на сградите и облагородяване на околното пространство, в духовните средища ще бъдат изградени манастирски работилници и туристически атракции за привличане на повече посетители.

Вторият по големина, Бачковският манастир, кандидатства за европейско финансиране с проект за поклоннически дестинации за малко повече от 1,2 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Троянският манастир „Успение Богородично“ също кандидатства за реставрационни дейности и поклонничества.

Килифаревският манастир иска да прави ремонт и реставрация, но и да изгради нова магерница конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до стария манастир и мост на река Белица също с европейски средства.

Още една от българските светини ще има шанс да върне блясъка и славата си, благодарение на проект по европрограмата. Плаковският манастир „Св. пророк Илия“ край Велико Търново има нужда от средствата за основен ремонт и реконструкция на манастирските сгради и централния храм. Проектът предвижда основни реставрационно-консервационни дейности и изграждане на туристически атракции. Заданието в момента се съгласува с Министерството на културата, тъй като манастирът е национален паметник.

В края на месец ноември беше подписан договор за ремонт на Кремиковския манастир по проекта на Столична община „Кремиковски манастир – духовният център на Софийската Света гора“. В обителта ще бъдат инвестирани малко над 9,5 млн. лв. Предвижда се реставрация на стенописите, ремонт на покрива и дренажа на средновековната църква „Свети Георги“ в манастира и да бъдат запазени и представени археологическите разкопки в района.

За европари кандидатстват още катедралата „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас, храмовете „Св. Димитър“ и „Св. Панталеймон“ в област Видин.

По програми с Румъния и Северна Македония също за средства от ЕС кандидатстват черквите „Св. Петка“ и „Св. Георги“ в Русе, и храмът „Свети Архангел Михаил“ в град Рила.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.