С пари от ЕС реставрираме едни от най-старите църковни стенописи в Европа
5

С пари от ЕС реставрираме едни от най-старите църковни стенописи в Европа

Работи се по още десетки храмове в страната

В средновековната църква на кремиковския манастир „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ се намират едни от най-старите стенописи в Европа. В обителта, разположена недалеч от столицата със средства по ОПРР и други управлявани от МРРБ програми, ще се направи ремонт на покрива и дренаж на намиращия се в двора му християнски храм, съобщават от строителното ведомство.

Планира се още да се извърши също социализация на археологическите разкопки в района на светата обител.

Ще се изгради северно манастирско крило,

в което ще има информационен център „Софийска Света гора”, музейна експозиция с интерактивно оборудване, представящо 40-те средновековни манастира около София, магерница за 100 души, параклис и камбанария. Проектът включва и обособяване на манастирски работилници, които ще са отворени за посетители. Ще се обособят и ателиета за популяризиране на традиционни за мястото занаяти. Планирани са и помещения за летни ученически лагери, на които с младежите да се провеждат беседи по вероучение, музика и изкуство, както и нови монашески килии, стаи за нощувка и др.

Религиозни храмове в цялата страната се реставрират с евросредства и така освен че се връща старият им блясък, те се съхраняват за поколенията и стават по-привлекателни за поклонници и туристи.

Сред знаковите обекти, по които в момента се работи е и църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас. Вече се работи по фасадната консервация и реставрация на сградата на храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Каменните ѝ повърхности се почистват от наслоени атмосферни замърсявания и реставрират. Декоративни елементи, първоначалният релеф и визия на фасадата ще бъдат възстановени.

Сградата на синагогата във Видин пък ще стане културен център,

в който ще има и място за ритуали на еврейската общност. Някогашният храм е един от символите на Видин, от бивш еврейски молитвен дом ще се превърне в културен център и ще носи името на големия художник Жул Паскин. Сградата на втората по големина синагога в страната е построена през 1894 г. Тя ще бъде реставрирана в оригиналния ѝ вид, в който е била до 1950 г., за да се превърне в многофункционална зала за различни културни събития, изложби, концерти, конференции и др.

В момента се обновява и се осигурява достъпност на църквата „Св. Архангел Михаил” в град Рила, строена през 12-ти век и обявена за паметник на културата с национално значение. По друг проект там вече е извършена частична реконструкция на стенописите.

Реставрират се в момента и църквите „Св. Петка“ и „Св. Георги“ в Русе. Вече са направени реставрация и

консервация на руините на църквата „Света Богородица” в с. Осиковица,

община Правец.

През последните години бяха ремонтирани и други храмове, сред които „Св. Йоан Кръстител“ и „Св. Параскева“ в Несебър, църквата „Св. Георги“ в Арбанаси и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.