С пакет от €107 млн. Гърция започва затварянето на лигнитните си тецове

С пакет от €107 млн. Гърция започва затварянето на лигнитните си тецове

До 2027 г. ще се инвестират 5 милиарда за подпомагане на заетостта в засегнатите райони

С пакет от 107 млн. евро Гърция започва затварянето на лигнитните си тецове, подобни на нашите в Маришкия басейн. Това става ясно от публикация в „Катимерини“.

За следващите 2 години се отпускат почти 107 млн. евро (50 милиона за 2021 и 56,9 милиона за 2022) за подпомагане на заетостта в районите в лигнитните райони в Западна Македония и Мегаполис. Пакетът от мерки е част от Плана за преходно развитие на справедливото развитие (SDAM) и ще бъде финансиран в началото от хазната на Гърция.

По плана ще се реализират четири програми за подпомагане на заетостта. Първата е за създаване на нови работни места и се отнася до наемане на безработни от компании на пълен работен ден с атрактивни условия, като увеличено субсидиране на заплата и вноски, опростени условия за участие, по-бързо участие и процедури за плащане и др.

Втората е наемане на млади безработни на възраст от 18 до 29 години със 100% покритие от страна на държавната хазна на заплатите и вноски за тяхната заетост в местни компании.

Третата програма е свързана със субсидии за преместване. По не я ще се дава безвъзмездна помощ за набиране на безработни, както и за покриване на разходите за преместване и настаняване на безработни, за да се отговори на нуждите на местния бизнес от специализиран персонал.

Четвъртата програма е за консултации, обучение и заетост. На безработните ще се предоставят консултантски услуги, като професионално ориентиране, развитие и надграждане на умения чрез обучение, както и субсидиране на компаниите за набирането им. Тази програма ще се изпълнява в сътрудничество с общините от лигнитните райони, уточнява изданието.

На същото заседание правителственият комитет одобри и окончателната версия на Генералния план за преход към справедливо развитие (включващ коментарите от обществената консултация), който ще бъде До 2027 г. ще се инвестират 5 милиарда за подпомагане на заетостта в засегнатите райони, където в момента работят въглищните тецове. Финансирането ще дойде от Фонда за справедлив преход, оперативните програми на ЕС, фонда „Юнкер“, Европейската инвестиционна банка и държавната хазна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.