Очакваното забавяне на икономиката на Китай поради епидемията от коронавирус вероятно ще отнеме от 0,1 до 0,2 процентни пункта и от икономическия растеж в Еврозоната и Великобритания през тази година, показват изчисления на международната рейтингова агенция S&P Global, цитирани от БНР.

"Ако пикът на вирусната епидемия е през март, както се предполага на този етап, шокът за европейската икономика вероятно ще се усети най-вече през първото тримесечие на годината", посочиха от S&P. Според тях други сектори, например туризмът, може да изискват повече време за възстановяване след епидемията.

От друга страна, рейтинговата агенция заяви, че все още е рано за количествено определяне на въздействието от коронавирусa, като отбеляза, че дейностите в някои от индустриалните сектори "просто ще бъдат отложени, а не отменени изцяло". Голяма част от икономическата активност, възпрепятствана от вирусната епидемия, особено при производството на стоки, ще бъде отложена във времето, но няма да бъде изцяло отменена.

"Ако подобен ефект на догонването се осъществи, икономическата перспектива за 2021 г. може дори да се окаже малко по-висока от настоящата ни прогноза за растеж от 1,2% в рамките на Европа", прогнозира S&P Global.

В същото време S&P Global посочи, че според първата оценка на ефект от коронавируса растежът на БВП на Китай ще се забави през настоящата година с 0,7% към 5,0%, като негативния пик ще бъде усетен през първото тримесечие. Кредитната агенция очаква отскокът на китайския БВП да започне през третото тримесечие и всичките загуби да бъдат възстановени до края на 2021 година.

S&P Global също така очаква, че вирусната епидемия ще отнеме 0,3% от растежа на глобалната икономика през 2020 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кой ще може да се възползва от банковата ваканция

Търговските банки са готови с предложенията си за мораториума върху плащането на кредитите. Предстои БНБ да одобри условията и мярката да започне да се прилага до дни, обяви в студиото на Нова телевизия председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов.

Горанов: Няма да теглим заем от Международния валутен фонд

Международните финансови институции са много на брой и това не означава Международен валутен фонд (МВФ), тук се включват Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие на Съвета на Европа. Това каза министърът на финансите по време на второ четене от Комисията по бюджет и финанси към НС на актуализацията на бюджета.