S&P Global: Банките по света ще загубят $2.1 трилиона заради COVID19

S&P Global: Банките по света ще загубят $2.1 трилиона заради COVID19

Банките по света може да загубят около 2.1 трилиона долара до края на 2021 г. Причина за това е пандемията от коронавирус. Това прогнозира агенцията за кредитен рейтинг S&P Global, съобщи БНР.

Очакванията са само до края на тази година банковите кредитни загуби да достигнат 1.3 трлн. долара или двойно повече спрямо 2019 г. Около 60% от тях вероятно ще са в Азиатско-Тихоокеанския регион, въпреки че най-високото относително увеличение - средно над два пъти в сравнение с 2019 г. - ще се случи в Северна Америка и в Западна Европа.

"Считаме, че най-добрите 200 рейтингови банки представляват около две трети от глобалните банкови заеми“, посочва рейтинговата агенция в своя доклад. "За 2020 г. смятаме, че кредитните загуби на тези банки биха абсорбирали около 75% от печалбата им преди отчитане на заделените от тях провизии за лоши кредити. Според нашия основен сценарий това съотношение се подобрява до около 40% през 2021 г.".

Очаква се Азиатско-Тихоокеанският регион да понесе кредитни загуби за 1.2 трилиона долара до 2021 г., като три четвърти от тях ще са за китайските банки и кредитни институции. Прогнозите на S&P Global за региона на Северна Америка са за увеличение на кредитните загуби с още 366 млрд. долара, последван от 228 милиарда долара в Западна Европа, 142 млрд. долара в Източна Европа, Близкия Изток и Африка и 131 млрд. долара за Латинска Америка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.