С опаковка узакониха сиренето с повече вода 
2

Млечният продукт с минимум 40% масленост и сухо вещество

С опаковка узакониха сиренето с повече вода 

С нова наредба се въвежда и дефиниция за "саламурено сирене с повишено водно съдържание". Предвижда се то да се предлага в търговските обекти само предварително поставено от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в търговския обект. Съдържанието на сухо вещество и маслеността в него не трябва да бъдат по-малко от 40 на сто.

Посочените критерии са в пълно съответствие с изискванията на международния стандарт Кодекс Алиментариус за сирене в саламура - Codex Group Standard for Cheeses in Brine (CODEX ST AN 208- 1999). За този тип сирена са заложени изисквания за използване на означенията "високомаслено", "пълномаслено", "със средна масленост", "частично обезмаслено" и "обезмаслено". Изискванията са записани в приетата в сряда от МС Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. В нея са допълнени някои разпоредби от действащата наредба, съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет.

Промените имат за цел да регламентират изискванията по отношение етикетирането на храните, при чието производство или приготвяне са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. С нормативния акт се въвеждат и изисквания по отношение наименованията, характеристиките, етикетирането и предлагането в търговската мрежа на най-масово присъстващите на пазара в страната сирена - саламурените.

Въвежда се дефиниция на продукта "бяло саламурено сирене", както и критерии относно неговите основни характеристики.

Предвиден е преходен период във връзка с въведените нови изисквания по отношение на етикетирането и опаковането, с цел даване на възможност на бизнеса за адаптиране към направените промени. Наредбата ще влезе в сила три месеца след обнародването й в Държавен вестник.


СНИМКА МОНИТОР

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.